„Едюкейшън Сити Стейдиъм“ е стадион, намиращ се в Ал Раян, на 7 километра северозападно от столицата на Катар Доха. „Диаманта в пустинята“, както е прякорът на арената е с капацитет от 45 350 места, а сумата по построяването му възлиза на 700 милиона долара.

Стадионът е строен в рамките на 4 години – от 2016-а до 2020-а година. Първият двубой, изигран на него е на 3 септември 2020-а, едва три месеца след последния ден от строежа.

Всъщност, дебютът на съоръжението се отлага с близо година. Първоначално той е планиран за Световното клубно първенство през 2019-а година, като трябва да приеме двубоя за третото място. Впоследствие срещата за бронза е преместена на стадион „Халифа Интернешъл“ в Доха.

През 2020-а обаче „Едюкейшън Сити“ прие няколко срещи от Световното клубно първенство, включително тази между Байерн Мюнхен и Тигрес. През същата година той домакинства и на мачове от Шампионската лига на Азия, където бе тествана и транспортната връзка с Доха (метро, описвано от „The Athletic” като истинско изкуство, с безупречна Wi-fi връзка).

Едюкейшън Сити Стейдиъм

източник: Gulliver/GettyImages

Любопитна подробност е, че българският национален тим игра на този стадион. Това се случи в контрола с Хърватия, загубена с 1:2 на 29 март тази година.

„Едюкейшън Стейдиъм“ се намира между няколко университетски кампуса на Катарската фондация и именно от това е вдъхновено името. 20 процента от материалите, с които е построен са „зелени“, което го прави един от най-екологично устойчивите стадиони в света.

  • Проект на стадион "Едюкейшън Сити" от 2010-а година.

Едюкейшън Сити Стейдиъм

източник: Gulliver/GettyImages

Тъй като е новопостроен стадион, няма отбор, който да домакинства постоянно на него.

Очаква се след Мондиала капацитетът да бъде намален чувствително. От тези малко над 45 000 места, ще остана 20-25 000, като премахнатите седалки ще бъдат раздадени на държави в развитие.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ТУК ОЩЕ СНИМКИ НА "ЕДЮКЕЙШЪН СИТИ"!


Програма на стадиона в рамките на Световното първенство:

22 ноември: Дания срещу Тунис (група D)

24 ноември: Уругвай срещу Южна Корея (група H)

26 ноември: Полша срещу Саудитска Арабия (група C)

28 ноември: Южна Корея срещу Гана (група H)

30 ноември: Тунис срещу Франция (група D)

1 декември: Южна Корея срещу Португалия (група H)

6 декември: Победителят в група F срещу втория в група E (осминафинал)

9 декември: Четвъртфинал (спечелилият двубоя между победителя в група Е и втория в група F)