Стадион 974 е футболно съоръжение в Рас Абу Абауд, Доха, Катар. Той е отворен на 30 ноември 2021-а година и е направен от 974 рециклирани транспортни контейнера. Стадионът, който може да побере 40 хиляди души, ще бъде ползван за седем мача по време на Световното първенство по футбол през 2022-а година, след което ще бъде демонтиран. Това е първият временен стадион в историята на Световното първенство по футбол.

Концепцията на стадиона е проектирана от „Fenwick Iribarren Architects“. Той е изграден върху крайбрежна площ от 450 000 квадратни метра и е разположен на изкуствен нос. Той има модулен дизайн и включва 974 рециклирани транспортни контейнера в знак на почит към индустриалната история на обекта и международния телефонен код на Катар (+974). Някои от контейнерите съдържат удобства за стадиона като бани. Транспортните контейнери и седалките, използвани от стадиона, по-късно ще бъдат демонтирани и предоставени като помощ на други слабо развити страни в света.

Стадионът е един от осемте, преобразувани за Световното първенство по футбол в Катар през 2022-а година. Процесът на възлагане на обществени поръчки за преустройството на стадиона започна през 2017-а година. В изграждането на стадиона участваха HBK Contracting Company (HBK), DCB-QA, Time Qatar, Fenwick Iribarren Architects (FI-A), Schlaich Bergermann Partner и Hilson Maron.

Стадионът получи четири звезди от Глобалната система за оценка на устойчивостта (GSAS). Първоначално той бе наименуван „Рас Абу Абуд Стейдиъм“. По време на събитието по откриването му на 20 ноември 2021-а година мястото беше официално преименувано на Стадион 974.

Той беше домакин на откриването на Арабската купа на 30 ноември 2021-а година между Обединените Арабски емирства и Сирия. Стадионът беше домакин на пет мача по време на турнира.

БГНЕС / BGNES
12 снимки

Стадионът ще бъде демонтиран след Световното първенство по футбол през 2022-а година. Има планове той да бъде транспортиран и възстановен наново в Малдонадо, Уругвай, за да бъде домакин на мачове от Световното първенство по футбол през 2030-а година, ако кандидатурата на страната се окаже успешна.

Стадион 974 ще бъде домакин на седем мача по време на Световното първенство по футбол през 2022-а година:

22 ноември: Мексико – Полша, група C

24 ноември: Португалия – Гана, група H

26 ноември: Франция – Дания, група D

28 ноември: Бразилия – Швейцария, група G

30 ноември: Полша – Аржентина, група C

2 декември: Сърбия – Швейцария, група G

5 декември: шестият 1/8-финал в турнира