Отмъщението може да бъде грозно, злобно и горчиво. Може да е жестоко и грешно. Но за Република Ирландия днес, то може да се окаже съвсем различно нещо. Ирландците го дължат на Франция. Дължат им болката и страданието от загубата, и ако успеят да ги изхвърлят от собствения им турнир, това ще е красиво отмъщение.

Ирландците все още таят горчивината от това, което стана през 2009 г. Тогава Франция се класира за световното първенство за сметка на детелините, след един много спорен гол в баража. Тиери Анри бе виновникът. Срещу ограничения откъм ресурси, но въодушевено борещ се тим на Ирландия, той си послужи с измама, за да класира Франция напред.

Също като Божията ръка на Марадона през 1986 г. и тук Анри игра с ръка напълно умишлено, за да овладее топката на аутлинията и да я подаде на Галас, който вкара. Франция отиде и се провали на Мондиал 2010, а ирландците останаха с разбити сърца.

Историята обаче не спря до тук!

Заради недоволството на детелините от ФИФА събраха извънредно заседание, за да разследват инцидента, която президента Сеп Блатер нарече „груба нечестна игра”. След това световната централа реши, че няма да наказва Анри, защото „няма легална възможност за това”. Но скандалът порасна още повече, когато през юни 2015 г. Ирландската федерация призна, че е получила 5 млн. евро от ФИФА през 2010 г., за да не се стига до съдебно дело по този случай.

Още когато стана ясно, че Франция среща Ирландия, вестник „Екип” написа „Стари сметки за уреждане”. От онзи ден до днес темата не слиза от пресата в цяла Европа.

Модерният футболист е твърде добре обучен как да се държи пред медиите, че да се изпусне да говори за „отмъщение”. Но не се заблуждавайте, ситуацията с Тиери Анри ще бъде в съзнанието на всички ирландци за този мач. Особено на феновете, които отново спечелиха толкова приятели на голям турнир. Днес те може да получат своето сладко отмъщение.