Бразилия е първият финалист на олимпийския турнир по футбол. "Кариоките" трябваше да преминат през рулетката на дузпите срещу Мексико, за да ликуват в края и да продължат да мечтаят за втора поредна титла на Олимпиада. Дани Алвеш и компания бяха безгрешни при ударите от бялата точка, докато съперникът вкара едва веднъж от първите три опита. Така Бразилия спечели с 4:1 и чака победителя от другия полуфинал между Испания и Япония.
 
Мачът в редовното време и продълженията завърши 0:0. Срещата беше ръководена от най-добрия български съдия Георги Кабаков с асистенти Мартин Маргаритов и Диян Вълков. Преди това Кабаков свири два мача в Токио - Аржентина срещу Египет и Южна Корея - Хондурас.
Бразилците можеха да поведат още в първата минута, но Антъни се размина с остро центриране отляво. Секунди по-късно Кабаков попадна във фокуса на вниманието, след като се наложи да успокоява темпераментните играчи и на двата отбора. 
 
Отново "кариоките" бяха близо до попадение в 12-ата минута, когато Гилерме Арана получи добра топка и шутира веднага с левия крак. Вратарят Очоа обаче бе заел добра позиция и изби силния му шут. Пак стражът на Мексико беше на мястото си в 20-ата минута, когото улови изстрел по земя на Антъни от границата на наказателното поле. Три минути по-късно Дани Алвеш с мощна тупалка от фаул затрудни Очоа, но той пак се справи.
 
В 28-ата минута дойде и първото спорно положение в мача. Бразилия поиска дузпа за падане на Дъглас Луис и Кабаков я даде, презастраховайки се, тъй като още в реално време се видя, че Ескивел не извършва нарушение. След намесата на ВАР българският рефер изгледа ситуацията на монитора и правилно отмени решението си.

Георги Кабаков

източник: Gulliver/GettyImages


Мексико създаде добра възможност от фаул в 37-ата минута. Вега центрира към Хенри Мартин, но Нино в последния момент изби в корнер. Три минути преди почивката Луис Ромо бе изпуснат от бранителите на Бразилия и бомбеният му шут затрудни максимално Сантош, който с една ръка успя да избие. В добавеното време на първата част късметът спаси "кариоките" от гол. Чудесна контраатака даде шанс на Ариел Антуна да открие резултата, но ударът му беше блокиран от Диего Карлуш. От последвалия корнер пък Хенри Мартин с глава насочи топката на метър от вратата на Бразилия. 
 
Второто полувреме започна с хубав индивидуален рейд на нападателя на мексиканците Хенри Мартин, който завърши с точен удар в обсега на вратаря Сантош. В 65-ата минута Антъни демонстрира страхотната си бързина, но вместо да попаде, реши сам да завърши атаката и слабият му удар не затрудни Очоа.
 
Постепенно нарушенията зачестиха и Георги Кабаков все по-често започна да бърка в джобчето, за да показва жълти картони. Нервите взеха връх и в 75-ата минута футболистите се сдърпаха след поредния фаул. Българският рефер охлади страстите с официални предупреждения за Владимир Лороня и резервата на Бразилия - Рейниер.
 
Мексико Бразилия

източник: Gulliver/GettyImages


 
Гредата попречи на Ричарлисон да изведе "кариоките" напред в резултата  в 82-ата минута. Дани Алвеш сложи топката на главата му, но ударът му срещна левия стълб на Очоа. Бразилецът трябва да се сърди на себе си, защото тръгна да се радва предварително и това му попречи да довкара върналата се на терена топка. Минута преди края отново Ричарлисон получи добър пас от Дани Алвеш, но бе изтласкан майсторски от Ромо встрани от вратата и ударът му не затрудни Очоа. 
 
В добавените минути на мача Рейниер нахлу в наказателното поле и пусна успоредно към точката на дузпата, където отново Ромо се намеси и предотврати последната опасност в редовното време.
 
Умората си каза думата в продълженията и положения пред двете врати почти липсваха. Единствено диагонален шут на левия бек Арана в 104-ата минута притесни мексиканците, но топката излезе в аут.  
 
При дузпите точни за Бразилия бяха Дани Алвеш, Мартинели, Бруно Гимараеш и Рейниер. Пропуски за мексиканците направиха Агире и Васкес, само Родригес беше точен от бялата точка.  
 
МЕКСИКО - БРАЗИЛИЯ 0:0 (0:0 след прод., 1:4 след дузпи)

МЕКСИКО: 13. Очоа, 6. Лороня, 3. Монтес, 5. Васкес, 4. Ангуло, 7. Ромо, 16. Ескивел, 17. Кордова, 15. Антуна, 9. Mартин, 11. Вега

БРАЗИЛИЯ: 1. Сантош, 13. Алвеш, 15. Нино, 3. Диего Карлуш, 6. Арана, 5. Луис, 8. Гимараеш, 7. Паулиньо, 20. Клаудиньо, 10, Ричарлисон, 11. Антони