Първият мач от днешната програма UEFA Euro 2016 ще завърши започнатото от Франция и Румъния в група А. На „Стад Боларт-Делелис“ в Ланс Албания излиза срещу Швейцария в своя исторически първи мач на европейски финали. Двубоят е от 16 часа българско време и можете да го проследите чрез Gong.bg.

Съперничеството между двата отбора е още в самото си начало, като дотук те имат само 6 мача помежду си, а балканците нямат победа в тях. Последните два бяха в квалификациите за Мондиал 2014 и албанците преглътнаха поражения във всеки (0:2 в Люцерн и 1:2 у дома в Тирана). Затова европейските финали могат да се окажат щастливото поприще за тях. Още повече, че срещата получава допълнителен заряд заради противоборството на двамата братя Джака – Гранит и Таулант. Първият е една от най-разпознаваемите фигури на „часовникарите“, докато неговият батко играе за Албания от 2014 година досега. За първи път в историята на европейски финали ще видим как двама братя защитават честта на различни държави.

„Щяхме да сме доста нещастни, ако някой от двата отбора не беше стигнал до финалите“, разказа баща им Реджип. „Единият ми син играе за Швейцария, а другият – за Албания. Това отразява перфектно същността на нашето семейство“ , добави той.

За първи път: брат срещу брата на европейски футболни финали

Треньорът на Албания Джани Де Биази не си прави илюзии, че неговият тим има някаква по-различна роля от тази на аутсайдера в групата. И въпреки това той има своите тайни надежди. „Невъзможни неща във футбола се случват, видяхте шокиращата титла на Лестър. Ние трябва да сме концентрирани на терена и да играем най-добрия си футбол както в защита, така и в атака“, коментира специалистът, за когото се говори, че може да направи малко очаквана рокада на върха на атаката си. Става дума за нападателя Армандо Садику, който показва чудесна форма напоследък, а това може да струва мястото на обичайния титуляр Сокол Цикалеши.

Швейцария ще е без едно от големите си имена през последните години – Гьокан Инлер. Фактът, че халфът бе твърда резерва в същия този Лестър, тотално унищожи репутацията му и така той остана извън финалната група от 23-ма души. В негово отсъствие Щефан Лихтщайнер ще сложи капитанската лента, а единствената въпросителна пред треньора Владимир Петкович е Валон Бехрами. Полузащитникът пропусна последната тренировка на отбора и това поставя участието му в срещата под съмнение.


По време на UEFA EURO 2016 зрителите ще станат свидетели на качествени футболни срещи, богата студийна програма с анализи и новини от горещите точки на първенството. Нова Броудкастинг Груп ще покаже на живо 27 мача - по Нова и Diema, като всеки от тях ще бъде излъчван паралелно и в каналите Diema Sport и Diema Sport 2 в HD качество. Всички срещи ще бъдат споделени на живо и в Gong.bg.

*Зрителите на Българската национална телевизия ще могат да гледат на живо 27 мача едновременно по БНТ1 и БНТ HD, както и в www.bnt.bg.