Исландия се сбогува с надеждите си да се класира за осминафиналите на Световното първенство. „Викингите“, които направиха дебют на шампионат на планетата именно в Русия, напуснаха надпреварата след поражение с 1:2 от Хърватия в последния си мач от група „D”.

Исландците се бориха мъжки, тъй като победа срещу хърватите и задължителна загуба на Нигерия от Аржентина, ги пращаше напред. Класата на „дюшекчиите“, които бяха с голяма част от резервите си, обаче си каза думата, и така възпитаниците на Хеймир Халгримсон останаха последни в потока си само с една спечелената точка срещу Меси и компания. Именно гаучосите са вторият тим от тази група, който продължи в турнира след драматична победа над нигерийците (2:1).

Точни за успеха на момчетата на Златко Далич на „Ростов Арена" бяха Милан Бадел и Иван Перишич. За северняците реализира Гилфи Сигурдсон от дузпа. Двата състава удариха и по една греда през второто полувреме.  

Така с успеха Хърватия приключи груповата фаза с пълен актив победи и с 9 точки. На осминафиналите хърватите ще спорят с втория в група „С“ – Дания.  

Първата по-интересна атака в срещата бе в полза на Исландия. Тя бе организирана в 27-ата минута, когато след дълго изпълнение на тъч, топката бе пратена в наказателното поле. Хордур Магнусон, който бе на близката греда, отклони, но Рагнар Сигурдсон закъсня и загуби шанса си да стреля от близка дистанция.  

Няколко минути след това „викингите“ си спечелиха фаул отляво по атаката. Гилфи Сигурдсон пробва директен обстрел, но Ловрен Калинич спаси. Натискът на исландците продължи и в 34-ата минута в наказателното поле на хърватите настъпи разбъркване. След центриране от ъглов удар отдясно по атаката на Исландия, Биркир Бярнасон на два пъти бе оставен да стреля, но след два рикошета, топката бе изчистена отново в ъглов удар.

Чудесна възможност се разкри пред Исландия в 40-ата минута. Алфред Финбогасон се възползва от грешка на „шахматистите“ пред наказателното поле. Открадна и комбинира двойно с Гилфи Сигурдсон, а след това стреля неточно в аут.

Във втората минута на добавеното време на първата част Гунарсон получи на границата на пеналта и след като направи две крачки отправи мощна тупалка под диагонал, но Ловре Калинич успя да избие.

След почивката късметът се оказа добър съюзник за „викингите“, след като силен изстрел на Милан Бадел се отби в напречната греда.

В 54-ата минута хърватите поведоха. Йосип Пиварич свърши страхотна работа, центрира отляво, като се получи и рикошет в защитник на Исландия. Топката бе много трудна, но от движение Милан Бадел засече за 1:0.

„Викингите“ не се предадоха и две минути след това фортуна се усмихна и на Хърватия. Свери Ингасон се извиси над всички и отклони центрирана топка, която кацна върху напречната греда.

Алфред Финбогасон атакува една топка, като влезе много остро в Ловре Калиничв 64-ата минута. Съдията обаче прецени, че е достатъчно да покаже само жълт картон.

Исландия изравни след 75 минути игра след дузпа. Гилфи Сигурдсо проби отляво и центрира. Топката се отби в ръката на появилия се като резерва Деян Ловрен. Съдията прецени, че ръката на бранителя не е била в естествено положение и не е била достатъчно прибрана към тялото и посочи бялата точка. Гилфи Сигурдсон си заложи и изпълни безмилостно за 1:1.

„Дюшекчиите“ удариха  втори път по исландските амбиции в 90-ата минута. Иван Перишич овладя страхотен пас в наказателното поле и с удар с левия крак разстреля Ханес Халдорсон за крайното 2:1.

В оставащите минути до края на двубоя Иван Перишич комбинира хитро с Иван Ракитич, но неговият изстрел премина покрай десния стълб. 

Ето и крайното класиране в група „D”: 

1. Хърватия - 9 точки

2. Аржентина - 4 точки 

3. Нигерия - 3 точки

4. Исландия - 1 точка


ИСЛАНДИЯ - ХЪРВАТИЯ 1:2 

1:0 Милан Бадел 54'

1:1 Гилфи Сигурдсон 75'

1:2 Иван Перишич 90'

Състави: 

Исландия (4-2-3-1): Халдорсон, Магнусон, Р. Сигурдсон (Б. Сигурдсон 70'), Ингасон, Саварсон, Халфредсон, Гунарсон, Бярнасон (Траустасон 90'), Г. Сигурдсон, Гудмундсон, Финбогасон (Гудмундсон 85')

Хърватия (4-2-3-1): Калинич, Йедвай, Чорлука, Чалета-Цар, Пиварич, Модрич (Брадарич 65'), Бадел, Пяца (Ловрен 70'), Ковачич (Ракитич 81'), Перишич, Крамарич

Стадион: Ростов Арена"

Главен съдия: Антонио Матеу Лаос