По време на Световното първенство в Русия всички погледи са вперени в  обичайните заподозрени - Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Неймар, Бразилия, Германия и Аржентина…. Списъкът е не особено дълъг и в същото време – до болка познат.

Затова в Gong.bg сме си поставили за задача да ви пренесем на Мондиал 2018 по малко по-различен начин. Заедно ще се опитаме да се докоснем до колоритните лични истории на някои от останалите участници в най-големия футболен форум.  Неизбежно е - едни от тях може би ще ви бъдат известни, а други не чак толкова. Нашата цел е да отклоним фокуса далеч от големите звезди и да обърнем внимание на онези, които не живеят под светлината на прожекторите, а в същото време – по един или друг начин – заслужават своята доза респект.

Всеки е чувал за Марио Балотели. Всъщност, то е трудно да не си чувал за него. Кариерата му е белязана от редица бъркотии извън терена, които му навличат куп неприятности в целия му професионален път. Но като цяло животът на Балотели, като че ли се нрави на много професионални играчи.

Безкрайни купони, красиви жени, бързи коли, екскурзии с целия му антураж, наброявайки хиляди приятели, съдейки по снимките и видеата му в социалните мрежи.

Разказа ни в този анализ няма да е свързан със СуперМарио, а ще направим плавен преход към друго лице с италианска връзка. М'байе Нианг, но до Италия има време.

Нианг е роден Мюлан, парижко предградие разположено по брега на река Сена. Родителите му са сенегалци, които се преценили да търсят препитания край френската столица, тъй като в село Нданде не са намирали добрите варианти да живеят добре. Футболната приказка на М'байе стартира в локалния клуб Бас-Сен Ле Муро. Малък квартален отбор, който развива само юношеска школа. Мбайе е бил на едва седем, но след две години е бил забелязан от аматьорския клуб Поаси.

Професионалният му растеж е феноменален в четирите години в аматьорския клуб. Нианг редовно е привикван да работи заедно с големите момчета в тима, а приятелят му Серж споделя, че никога не е виждал разлика в това, че Мбайе е пет години по-малък от тях. „Тичаше след топката, като полудял. Такова желание в дете е много трудно да се срещне. Работеше непрестанно, за да се подобрява и никога не пропускаше упражненията на големите деца в школата. Искаше да прави това, което правят те. Неговите връстници бяха много по-назад в развитието си от него”.

От дума на дума, Нианг става обект на интерес от професионалния френски тим на Каен. Лично главните скаути на нормандците Лоран Глез и Давид Ласри гледат няколко занимания на Поаси, за да се уверят, че сведенията, които са им дадени за Нианг са верни.

Лоран Глез споделя по-късно, че е бил информиран освен за квалитетните качества на играча, че е възможно да има сериозна разлика във възрастта на играча, която всъщност е указана в картотеката му. Това е често срещана практика за футболисти от африканските държави, но скаутът е искал да бъде сигурен, че няма нищо нередно. Съмненията били засилвани и от факта, че физическите му данни изпреварвали тези на наборите му. На 13 години М'байе е бил 175 сантиметра. Въпреки предупрежденията, скаутите продължават да следят зорко таланта, който е привлякъл вниманието и на Лил и ПСЖ. Интересът на двата клуба бил сведен до факта да се информират от близки хора, но без да пращат съгледвачи на тренировките на Поаси.

Нианг се присъединява към школата на Каен, когато е едва на 13 години, а преди това да стане факт е нужно да премине през тестов мач. В него той показва качествата си, забивайки хеттрик. Бързо се издига в йерархията на школата и на 15 години рита с момчетата, които са на 19. Нианг е описван от треньора Филип Траншан като потенциална звезда на футбола, а такъв играч никога не е играл по терените на Каен. След като изкарва втората част на сезон 2009/10 с 19-годишните, Нианг е викнат от треньора на резервите на Каен, които играят в четвъртото ниво на френския футбол. Дебютът му е при нулевото реми с Авранш. Там не успява да направи нищо, но после започва да ниже гол след гол.

Още във втория мач спасява отбора си от загуба, вкарвайки попадение за 1:1. Следва мач с резервите на Лориен, в който пак вкарва два гола, но отборът му отново не съумява да спечели и взима само точка. Качествата са му пленяващи футболното око. Става голмайстор на отбора, а веднага Ювентус, Манчестър Сити и Тотнъм почват да гледат какво се случва в Каен.  Следват нови пет гола в 16 срещи, които му осигуряват повиквателна за националния отбор на Франция до 16 години. Зад сцената, треньорският щаб споделя, че никога не са виждали играч с такъв потенциал и веднага искат да го внедрят в първия тим на тима. Той получава този шанс срещу Тулуза, когато дебютира през април 2011, превръщайки се в най-младия играч, който е играл за Каен. Във втория си мач за нормандци бележи попадение и става вторият най-млад играч, вкарвал гол в Лига 1, и първият от 1978-а.

Нианг, бързо-бързо, става ключова фигура за Каен, помагайки на отбора да избегне изпадането си. Той поразява в последния мач за сезона Марсилия, за да осигури оцеляването на отбора си. Завършва сезона с три гола в седем срещи. Интересът към него от английските отбори преди осем години не трябва да буди учуда у никого. Нианг е на 16. Физически изграден футболист е и влиза здраво в единоборствата. Единственото, от което се нуждае е правилна методика на работа, за да надгради още повече. Да, той е висок и здрав, но не обича да играе, като централен нападател. Напротив, тъмнокожият стрелец иска да дава завършващите пасове и да се надиграва с бранителите. Идолът му е Тиери Анри и иска да бъде същият профил играч. Нианг предпочита да гради атаките си, тръгвайки отляво, използвайки своята скорост, за да може нападението да придобие такава острота, че защитниците да попадат в „капан”, и да се получи максимален ефект.

Преди старта на сезон 2011/12, Нианг е напът да подпише професионален договор с Каен, но контрактът му предизвиква сериозен дебат. Френският вестник Le Parisien съобщава, че бащата на играча не е съгласен с парафирането му. Според френското законодателство, за да може 16-годишен младеж да подпише професионален договор, то е нужно и двамата му настойници да дадат съгласието си. Въпреки, че адвокатът на бащата на М'байе е присъствал по време на подписа, то юристът съобщава, че бащата пледира за процедура по отменяне на договора. Въпреки проблемите с парафирането, Нианг остава играч на Каен и вкарва в първия си мач след разминаванията с договора – при равенството с Нанси (1:1). Последва повикване в националния отбор на Сенегал, но футболистът решава, че не му се играе за Сенегал и демонстративно напуска селекцията на „лъвовете на Теранга”.

Идва повиквателна от Франция…

Идва първото сериозно провинение, което е свързано с Нианг. Той е викнат в групата на Франция до 21 години, но решава да вкуси от нощния живот. Група от няколко човека, които са част от играчите на френския национален отбор под 21 години са наказани от федерацията за системно нарушаване на режима. Ян М’Вила, Крис Мавинга, Уисам Бен Йедер, Антоан Гризман и…М'байе Нианг. Всичко става преди решителните евроквалификации за „петлите” преди Европейското първенство. М’Вила го застига най-сериозното наказание, след като е наказан да не играе две години за националния отбор. Адвокатът му обжалва, но не се получава. Нианг е набеден за година. След което идва решението да играе за Сенегал.

Преди старта на следващия сезон, М'байе кара проби в Арсенал, Евертън и Тотнъм. В края на трансферния прозорец излиза информация, че играчът е в сериозни преговори с Милан. Той пристига в Милано и е поканен на вечеря от вицепрезидента на отбора Адриано Галиани. Следващият ден сделката е факт. Нианг подписа за три години с миланския гранд, а цената не се обявява публично. Нианг се причисл вторият най-млад голмайстор за „росонерите”, бележейки първия си гол срещу Реджина за Купата на Италия – 17 години и 350 дни. Най-младият е Ренцо ди Вечи през далечната 1909 година. Шест дни по-късно той подписва професионален договор, който трябва да го задържи на „Сан Сиро” поне до 2017 година.

След подписа на договора, нивото му на игра драстично спада и Нианг започва да се забърква в редица неприятности в Милано. Нападателят предизвиква транспортно провинение в северния италиански град, без да притежава управление за правоспособност за шофиране. Той казва на полицаите, че е съотборникът му Бакай Траоре, за да избегне наказанието, след което в Милано тече дело, което го осъжда на парична гаранция за провинението му.

„Никога не съм казвал, че съм Бакай, а само, че колата е негова. Искам да се извиня, тъй като представлявам голям клуб”, споделя младокът.

Нианг си намира майстора, след като изпортва на треньорското ръководство на Милан, че съотборникът му Марио Балотели пушел цигари преди мач с Фиорентина. Същевременно представянето на Нианг на терена е покъртително – един гол в 24 мача, а близки до Балотели хора твърдят, че Марио е „дал урок” на младия си последовател.

Следва колеблив сезон с екипа на Милан, след което ръководството решава да го преотстъпи на Монпелие. Там „залитанията” продължават. Във френския град Нианг е предизвикал друга катастрофа, след като врязва своето Ферари в дърво и ранява 11 човека. Прокурорът по делото е зашеметен от случката и заявява, че това е чиста лудост. „Това не е инцидент, а опит за престъпление. Десет човека можеха да намерят смъртта си”, заяви Франсоа Лафонт. Съдът иска 18 месеца затвор за играча, но някак той се отървава от зандана. „Темида” го обявява за застрашаване на човешки животи и му отнема само шофьорската книжка. На снимките от произшествието се вижда как бързата кола е помляна отвсякъде, но Нианг продължава да твърди, че атмосферните условия са били лоши, за да спре в дървото.

Нианг е върнат на „Сан Сиро” за сезон 2014/15, но е преотстъпен през зимата на Дженоа, където бележи пет гола в 14 мача. Той започва следващия сезон с екипа на „росонерите” и вкарва в първия си мач – срещу Интер.

Всичко изглежда стартира чудесно за него и идва поредната катастрофа…Този път полицията открива и употреба на алкохол у него, а играчът отново твърди, че времето е било лошо, за да се стигне до инцидента. Милан потвърждава, че има тежки поражения по тялото на сенегалеца, след което е нужно да се премине през операция на лявото коляно. Два месеца след инцидента с колата, Нианг изумява всички в социалната мрежа, качвайки видео, в което скача от покрива на къщата си в басейн. Феновете на Милан го заклеймяват, като идиот и клоун. Милан вече е решен да се раздели с играча, след като официално обявява, че му търси нов клуб. Лестър прави оферта от 16 млн. паунда за него, но той не иска да бъде резерва на Джейми Варди и остава в Милан. Докато не се появява офертата от Уотфорд под наем. На „Викаридж Роуд” Нианг изиграва 16 срещи и вкарва два пъти, но е бързо върнат на Ботуша, за да подпише договор с Торино, където играе и досега.

Ранната му кариера е наистина вълшебна, но всичко се обръща, след като подписва професионален договор. Проблемите, очевидно, не са нищо ново в живота на Мбайе Нианг. Феновете на футбола могат да го запомнят досега с повечето му катастрофи, отколкото бляскави изяви на терена. Все пак, Нианг беляза първият си гол за Сенегал, и то не къде да е, а на Мондиал 2018. Той се разписа при успеха на Сенегал над Полша, когато стоеше край…тъчлинията. В последния момент съдията му даде разрешение да влезе, а той се втурна да пресече слаб пас от защитата на Полша към Шчесни. Нианг надбяга вратаря на Ювентус и категоризира успеха на африканската нация.