Асоциацията на професионалните футболни лиги (EPFL) в свое изявление коментира промените в европейските клубни турнири (Шампионска лига и Лига Европа), осъществени от УЕФА.

Съветът на директорите на организацията се събра в Амстердамкато на заседанието присъстваха представители на 12 лиги: Испания, Германия, Англия, Франция, Русия, Португалия, Холандия, Швейцария, Швеция, Дания, Шотландия и Серия Б на Италия.

"Европейските лиги смятат, че проетите промени от УЕФА са неприемливи от страна на организацията. Едно от основните изменения в европейския футбол се е взело без поддръжка и консенсус от организаторите на европейските шампионати в отделните страни. Това решение ще окаже негативно влияние във вътрешните първенства и ще доведе до разлика във финансовите и спортни планове на големите европейски отбори и останалите", се казва в изявлението.

Ако EPFL престане да поддържа Меморандума, то европейските лиги могат да организират мачовете си напълно свободно, в това число и по времето, в което има мачове от Шампионска лига и Лига Европа.

Организацията призовава бъдещият президент на УЕФА, който ще бъде избран следващата седмица, да преразгледа реформата в клубните съревнования. От EPFL ще имат среща с него, за да обсъдят този въпрос.