Асоциацията на европейските клубове изрази подкрепата си към промените в регламента на Шампионската лига, които УЕФА оповести през миналия месец. Днес президентът на Асоциацията Карл-Хайнц Румениге запозна представителите на 153-те членуващи отбора с концепцията, която трябва да увеличи значително приходите от най-авторитетния клубен турнир в цикъла 2018-2021 година.

Единственият представител от България бе президентът на Лудогорец Александър Александров.

Промяната в регламента на ШЛ беше обявена в края на август, като най-значителните изменения касаят първенствата на Испания, Германия, Англия и Италия. Според новия регламент вече първите четири отбора във всяка от тези лиги печелят директна промоция в турнира на големите.

В момента Англия, Германия и Испания имат по три представителя, който печелят директна промоция за груповата фаза, докато класиралите се на четвърто място в местните шампионати започват участието си от плейофите на турнира. До този момент от Италия директно в групите се класираха само първите два отбора от Серия А, а третият стартираше от пейофите.

Друго нововъведение касае победителя в Лига Европа, който вече ще се класира директно в групите на Шампионската лига.

„Новата концепция, усвоена от от Изпълнителния комитет на УЕФА, не е революция, тя е еволюция. Еволюция, която се чакаше от доста време и която всички ние приветстваме“, обясни Румениге. „Много сме доволни от нашата връзка с УЕФА, откакто Асоциацията на европейските клубове бе създадена през 2008 година. Създаването на нови правила за евротурнирите е доказателство, че гласът на отборите в европейския футболе се чува и уважава“, добави германецът.