Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола спря Родри и Феран Торес от участие за Испания на Олимпидата в Токио и посъветва останалите клубове да сторят същото, за да предпазят играчите от преумора.

Шестима играчи от състава на Испания на Евро 2020, включително халфът на Барселона Педри и защитникът Ерик Гарсия, получиха повиквателни за олимпийския състав на Испания и трябва да се явят за начало на подготовката за Токио 2020 на 12 юли, ден след финала на еврошампионата.

Но докато клубовете извън Испания имат правото да не пуснат своите играчи за Олимпийските игри, испанските отбори са задължени да освободят футболистите и те да представят своята страна.

"Феран Торес и Родри можеше да отидат на Олимпиада, но няма да го направят, защото бяха повикани и за Европейското. Това е твърде много. Един голям турнир за лятото е достатъчен. Клубовете са тези, които плащат заплатите на футболистите и те са длъжни да ги предпазят от пренапрежение, които би довело до контузии. Настоящият календар на мачовете е брутален, а продължават да настояват за създаване на нови турнири",коментира Гуардиола пред каталунската телевизия ТВ3.

Испания среща Италия във втория в първия полуфинал на Евро 2020 и Гуардиола похвали своя бивш съотборник в Барса и настоящ селекционер на Испания Луис Енрике, който изведе Ла Фурия толкова далеч на турнира.

"Не може да си представите колко съм щастлив за Луис Енрике. Той заслужава всичко това и дори повече. Той е роден победител и показа доста кураж при взимането на някои решения", каза още Гуардиола.