Груповата фаза на UEFA EURO 2020 завърши, а тук ще покажем на читателите на Gong.bg цифрите и числата на случилото се досега по европейските терени.

Отбелязаните голове се увеличиха, а дузпите също, докато рекордът за автоголове в Европейски първенства бе строшен и може и да продължава да набъбва.

Головете

Словакия - Испания, Група Е

източник: Gulliver/GettyImages

Досега има вкарани 94 попадения в 36 изиграни срещи от груповата фаза, която поставя този турнир в добър аспект за рекорд на UEFA EURO.

Надпреварата през 2016-а година бе първата, в която участваха 24 отбора, а тя видя 108 гола общо, като 69 от тях дойдоха в груповата фаза и с лекота мина поставения рекорд, който беше от предходните надпревари.

Осем от головете бяха вкарани от играчи в собствените си врати, като Португалия и Словакия си вкараха по два автогола. Три от осемте автогола паднаха след грешка на вратари – Войчех Шчесни от Полша, Лукаш Храдецки от Финалндия и Мартин Дубравка от Словакия.

Дузпите показаха подобни ранни признаци за проблем, като четри от първите пет бяха спасени или пропуснати. Оттогава коефициентът се подобри с осем успешни наказателни удара от 14 опита. Това вече изравни рекорда за дузпи, поставени през 2016-а година, когато бяха отсъдени 12.

Този показател следва рекордните 29 изпълнение дузпи и 22 отбелязани на последното Световно първенство през 2018-а.

63% от головете бяха вкарани през второто полувреме на мачовете – 59, сравнение с 31 през първите полувремена.

Юсуф Поулсен вкара втория най-бърз гол в историята на Евроепейско първенство срещу Белгия, след като се разписа в 99 секунда при загубата на Дания от Беглия с 1:2. Няколко дни след това пък Емил Форсберг подобри това постижение на Юсуф Юрари Поулсен, след като вкара с 21 секунди по-рано срещу Полша. Все пак Дмитри Кириченко държи рекорда за най-бърз гол след 67 секунди за Русия срещу Гърция през 2004-а година.

Отборите

Италия, Белгия и Нидерландия станах първите три тима, които се класираха от техните групи с максимум брой точки с три поредни победи. „Лалетата” също поведоха по брой реализирани голове с осем, като Италия и Белгия се наредиха втори със седем, колкото вкара и Португалия. Междувременно Испания реализира пет от общо шест, като петте гола паднаха във вратата на Словакия в последния мач, като това е четвъртият резултат 5:0 в историята на турнира и е сред най-големите, заедно с победата на Нидерландия над Югославия с 6:1 през 2000-а година.

Италианците, освен че демонстрираха мощ в атака, показаха и сериозна защита, записвайки три поредни чисти мрежи и удължиха тази си серия до 11 поредни победи, без допуснат гол.

Англия също продължи към осминафиналите без да допусне гол, но вкара само два чрез Рахийм Стърлинг . „Трите лъва” са с третото най-ниско постижение за удари посока чуждата врата – 22, като само Финландия и Унгария имат по-малко (19 и 18).

Интересен факт е, че отпадналият Шотландия е шести в тази класация с 42 опита, като британците имат повече от Беглия (32) и Португалия (29).

Играчи

Кристиано Роналдо поведе в състезанието между играчите с петте си гола досега, като е в процес на това да подобри рекорда от 109 отбелязани гола, който дели с иранеца Али Даеи. Роналдо има вече 14 реализирани гола на Европейски първенства.

Петима футболисти са с по три гола – халфът на Нидерландия Джорджинио Вайналдум, нападателят на Белгия Ромелу Лукаку, този на Полша – Роберт Левандовски, звездата на Чехия Патрик Шик и Емил Форсберг от Швеция. Левандовски обаче няма да може да вкарва още, след като „дружина полска” отпадна. 12 други футболисти са с по два гола.

12-те удра на Лева пък са най-много отправяни от играч в групите, като Роналдо и Мемфис Депай са с един по-малко.

Халфът на Дания Пиер-Емил Хойберг и Щефан Цубер от Швейцария водят при асистенциите с по три, докато звездата на Германия Тони Кроос е направил най-много опити за подавания (288). Изнесеният напред краен бранител на Англия Рийс Джеймс пък има най-голям коефициент на точни подавания, като има само един сгрешен (84 от 85). Единственият грешен от него дойде в мача с Шотландия.

Не бива да учудва, че най-много дрибли при контраатака е направил звездата на Франция Килиан Мбапе (17), а преследвачът му е Йоаким Меле от Дания е с 15.

Вратарят на Турция Угурджан Чакър е с най-много спасявания (18), докато Дани Уърд от Уелс е с 14, но за разлика от турския вратар продължава в надпреварата.