На UEFA EURO 2020 паднаха рекордните за едно издание на турнира 142 гола. При тях се забелязват няколко интересни тенденции, както и разлики от предходните европейски първенства. Ето какви са тенденциите.

Как бяха вкарани головете?

Десен крак – 61

Ляв крак - 43

С глава - 27

Автоголове - 11

На Евро 2008 и Евро 2012 головете с ляв крак бяха по около една четвърт от общия им брой, но на Евро 2016 процентът скочи на 34, а сега е 30,3%. Това видимо покачване показва, че модерните футболисти показват желание за постоянно усъвършенстване в играта с двата крака.

Статистическата изненада на турнира бе рекордният порой автоголове - 11, докато общият брой на всички предходни издания бе 9. Тук причината е ясна – изключително прецизните, бързи и точни центрирания в малкото наказателно поле, което прави работата на защитниците много тежка.

Кога падат головете?

На UEFA EURO 2020 бяха вкарани средно по 2,78 гола на мач, което означава попадение на всеки 32 минути. С 9 минути средно падна и времето за отбелязване на първия гол в двубоите, докато на Евро 2016 имаше много късни попадения. За сравнение – на Евро 2020 бяха вкарани 3 от 5-те най-бързи гола на финалите в цялата им история. В три от четирите 1/4-финала резултатът бе открит още до осмата минута. Най-високата средна резултатност от всички първенства въобще пък е доказателство за офанзивната настройка на по-голямата част от отборите и дълбочината на техните състави.

Откъде бяха вкарани головете?

От наказателното поле: 123

Извън наказателното поле: 19

На Евро 2016 едва 15,7 процента от головете паднаха след удари извън наказателното поле. На Евро 2020 процентът се свлече до 13,4%. Тази тенденция показва ясно, че отборите се стремят да пращат топката в такива зони, в които вероятността да бъде вкаран гол е много по-висока, отколкото при далечен изстрел. Като се добави и фактът, че отборите се защищават компактно, поставят много хора пред вратаря и дебнат за контри, то всичко се обяснява логично.

Как бяха вкарани головете?

От игра: 132

От дузпи: 9

От преки свободни удари: 1

Трябва да се върнем чак на Евро 2012, когато имаше гол директно от фаул, преди попадението на Дамсгорд срещу Англия на UEFA EURO 2020. И тук има логично обяснение на тази тенденция. Вратарите вече са много по-пъргави и подготвени за такива ситуации. Голяма част от отборите пък използваха прийома с легнал играч зад стената, което също затруднява биещия изпълнител. Дори ако се добавят и дузпите, процентът на голове от статични положения пада от 11,1% на 7% на последните 2 турнира.

Какво става с дузпите?

Дузпи: 16

Вкарани: 9

Спасени: 5

Неточни: 2

На UEFA EURO 2020 бяха отсъдени 4 дузпи повече в  сравнение с предходното първенство. Това са двата турнира с по 51 мача общо, но само един наказателен повече бе реализиран. Тук аплодисментите отново трябва да бъдат за вратарите, но също и за мощното нахлуване на различни статистически и пърформанс анализи. Те помагат на вратарите да са далеч по-добре подготвени при ударите от бялата точка. По-високият брой на дузпите също така се дължи и на използването на ВАР за първи път.