Група А на Олимпийския мъжки футболен турнир е най-интересната и конкурентноспособна от четирите поне на книга и е напълно възможно шампионът да е именно от тази група.

В групата са отборите на Мексико, Франция, Република Южна Африка и домакините от Япония.

Япония - като страна-домакин тимът единствен не игра квалификации. Тимът изигра 4 контролни срещи като спечели три от тях, надделя над Аржентина, Гана и Ямайка. Отборът ще е без Такуми Минамино, който не беше пуснат за Игрите от Ливърпул. Все пак Япония разполага с отбор пълен с таланти, които играят в топ отбори в Европа.

Япония стартира груповата фаза с мач срещу Република Южна Африка, а срещата е на 22 юли.

Играчи, които трябва да следим - Мая Йошида (Сампдория), Хироки Сакаи (Урава Ред Даймъндс),  Юта Накаяма (Цволе), Такихиро Томиасо (Болоня), Ватару Ендо (Щутгарт)  Такефуса Кубо (Реал Мадрид)

Франция - Олимпийският турнир е възможност да се видят новите таланти на актуалния световен шампион. В отбора може да се видят 3-ма играчи, които участваха на приключилото наскоро Европейско първенство. 

Играчи, които трябва да следим: Флориан Товен (Тигрес), Андре-Пиер Жиняк (Тигрес) 

Мексико - Мексико се провали с гръм и трясък по време на турнира в Рио, а това дойде след триумфа през 2012 година с великолепен финал срещу Бразилия.

Сегашният турнир е отлична възможност тимът да се опита да стигне до успех в турнира.

Играчи, които трябва да следим - Гилермо Очоа (Америка), Херардо Артеага (Генк), Диего Лайнес (Монтерей), Едуардо Агире (Сантос Лагуна), Алексис Вега (Гуадалахара).

Република Южна Африка - тимът завърши на 3-ото място в Купата на африканските нации през 2019 година до 23 години, което им даде правото да участват на втори Олимпийски игри поред. На предишните Игри отборът отпадна от борбата след поражение и два равни мача.

Отборът е изграден предимно от млади играчи от местното първенство, които не са познати в Европа. 

Играчи, които трябва да следим: Синг (Брага), Абубакар Мобара (Кейптаун Сити)

Мачовете в групата:

22 юли, 11:00 часа, Мексико — Франция
22 юли, 14:00 часа, Япония — Република Южна Африка
25 юли, 11:00 часа, Франция — Република Южна Африка
25 юли, 14:00 часа, Япония — Мексико
28 юли, 14:30 часа, Франция — Япония
28 юли, 14:30 часа, Република Южна Африка — Мексико