Бразилия победи с 2:1 след продължения Испания във финалната битка на Олимпийските игри в Токио. Така южномериканците защитиха титлата си от Рио през 2016. Първо Куня в добавеното време на първата част откри за Бразилия, а Оярсабал възстанови равенството с кинжален удар в 61-ата минута. Бразилия реализира победния си гол в продълженията след попадение на Малком в 109-ата минута на двубоя. Ричарлисон пропиля дузпа в 38-ата минута, която беше отсъдена с помощта на ВАР за нарушение на Симон срещу Куня.

Gulliver/Getty Images
52 снимки

В осмата минута на двубоя Куня напредна добре към наказателното поле на Испания, но пасът му към Ричарлисон не намери целта, а бранител на европейците застана на пътя на топката. Три минути по-късно Дани Алвеш центрира от пряк свободен удар, но бранителите на "Ла Фурия Роха" се справиха със ситуацията.

Испания отвърна с безопасен удар на Асенсио в 17-ата минута. Малко по-късно Ричарлисон пусна към Дъглас Луис, който стреля опасно, но Симон се справи и изби в корнер.
 

Статистиката от олимпийския футболен финал между Бразилия и Испания

източник: Sofa Score

Ричарлисон отигра с едно докосване пас на Клаудиньо в 25-ата минута, но ударът му не намери целта. В 35-ата минута на мача Симон опита да боксира топката при центриране от свободен удар, удари Куня, който се строполи на земята, а след преглеждане на ситуацията с ВАР реферът даде дузпа. Зад топката застана Ричарлисон и прати топката високо над вратата.

Испанците опитаха да създадат опасности пред вратата на Сантос до края на първата част като при една от ситуациите поискаха дузпа, но съдията остави претенциите им без последствия. Ричарлисон имаше възможност да се реваншира за пропуска си от бялата точка, но при изгодна ситуация в добавеното време на първата част пропусна. Все пак Куня откри резултата, след като Дани Алвеш спаси една топка и я прати към съотборника си, а той не сбърка.

Още в 46-ата минута на двубоя Ричарлисон можеше да реализира нов гол за Бразилия, но не сполучи. Малшансът продължи да преследва Ричарлисон, след като атакуващият играч на Бразилия овладя отлично пас, напредна добре, елиминира бранител на Испания с елегантен финт, но ударът му беше отклонен от Симон, а топката натресе напречната греда.

Испания възстанови равенството с гол в 61-ата минута, след като с кинжален удар матира Сантос като не му остави никакви шансове, засичайки центриране отдясно.

Европейският тим нацели и напречната греда на вратата на съперника в 84-ата минута, когато опит за центриране на Оскар Гил се превърна в сериозна заплаха, но топката се отклони от гредата. Четири минути по-късно отново гредата се оказа верен помощник на бразилците, след като и удар на Брайън Гил не намери целта.

След като нито един от двата тима не сполучи да се разпише отново в рамките на 90-те, трябваше да се изиграят две продължения от по 15 минути. Удар на влезлия като смяна Малком в 95-ата минута беше отразено от испанците. Последваха няколко корнера през испанската врата, които създадоха суматоха, но само толкова.

В 97-ата минута Клаудиньо стреля отдалеч, но не сполучи, пращайки топката над вратата. В 101-ата минута Арана стреля опасно, но Симон спаси отбора си от попадение.

Бразилия отново излезе напред в резултата, след като Малком, който влезе като резерва се разписа в 109-ата минута на срещата. Малко след попадението испанците отново поискаха дузпа, а отново претенциите им останаха без уважение.

В крайна сметка Бразилия триумфира с успеха и ще вземе златните медали, за Испания остават сребърните.

Бразилия - Испания 2:1
голмайстори: 1:0 Куня (45+2), 1:1 Оярсабал (61), 2:1 Малком (109)

съставите:

Бразилия: Сантос, Дани Алвеш, Нино, Карлос, Арана, Бруно Гимараес, Дъглас Луис, Клаудиньо (106-Рейние), Куня (90-Малком), Антони (112-Менино), Ричарлисон (114-Паулиньо)

Испания: Унай Симон, Кукурея (90-Миранда), Пау Торес, Ерик Гарсия, Оскар Гил (90-Вайехо), Субименди (112-Монкайола), Мерино (46-Карлос Солер), Оярсабал (104-Рафа Мир), Асенсио (46-Брайън Гил), Педри, Олмо

съдия: Крис Бийт (Австралия)