Утре стартира седмият олимпийски турнир по футбол сред женските отбори. Освен в Токио, койт включва два стадиона, срещите ще се играят в Кашима, Сайтама, Сендай, Йокохама и Сапоро. 12 отбора, разпределени в три групи, ще се включат в надпреварата, а финалната среща ще се проведе на Националния стадион в Токио. Фаворити за титлата са САЩ, Нидерландия, Швеция и  Великобритания. Има обаче още 4 отбора, които могат да поднесат изненада - Бразилия, Канада, Австралия и Япония. Ролята на аутсайдери остава за Китай, Нова Зеландия, Чили и Замбия. 
 
САЩ
 
Американките са 4-кратни победители в олимпийския турнир по футбол, но преди четири години бяха елиминирани още на 1/4.финалите от Швеция след дузпи. Отборът на САЩ е най-опитният в Токио - в състава си има 6 олимпийски шампиона, като Карли Лойд и Тобин Хийт са печелили по два пъти златото. 
Селекционер на тима е Влатко Андоновски, за когото Олимпиадата е първият голям шампионат. Под негово ръководство отборът има 22 победи и едно равенство. Безспорните звезди са Алекс Морган, която стана майка преди 1 година, и Меган Рапино.
 
 
Нидерландия 
 
Нидерландският женски футбол напредва невероятно през последните години: националният отбор спечели европейското първенство през 2017 г., стигна до финала на Световната купа през 2019 г., класира се за Олимпиадата за първи път в историята си. Заради всичко това младите футболисти в страната са много търсени сред топ клубовете в Европа. Шерида Спице е най-опитният играч в отбор (188 мача), но в дните преди турнира получи травма в коляното и отпадна от състава. Вивиан Миедема е голмайстор на "лалетата" - 73 попадения в 96 мача.
Сарина Вигман е начело на националния отбор от 2017 г., като в предишните три години беше помощник в тима. Веднага след края на олимпийския турнир тя ще поеме националния отбор на Англия.

Джорджия Стануей

източник: Gulliver/GettyImages

Великобритания
 
Най-доброто представяне на отбора на Олимпиада е през 2012 г.,  когато стигна до четвъртфиналите. От този състав в настоящия състав са едва 4 футболистки - Стеф Хоутън, Ким Литъл, Джил Скот и Елън Уайт. 19 от повиканите за Токио 2020 са от Англия, 2 - от Шотландия и 1 - от Уелс. Любопитен факт е, че Великобритания има 3 капитани: англичанката Стеф Хоутън, шотландката Ким Литъл и Софи Ингъл (Уелс). По време на груповата фаза всяка от тях ще изиграе по един мач с капитанската лента.
Първоначално беше планирано Фил Невил да работи с националния отбор на Англия до пристигането на Сарина Вигман през август, но той не можа да откаже предложението на Дейвид Бекъм и отиде да работи в Маями. Затова през януари норвежката легенда Хеге Рийзе (световен шампион през 1995 г. и олимпийски шампион през 2000 г.  беше назначен за временен треньор. По-късно беше решено тя да води и британския национален отбор на игрите.
Звездите на този интересен отбор с три капитанки са Елън Уайт, Джорджия Стануей, Люси Бронз и Лорън Хемп. 
 

Косоваре Аслани

източник: Gulliver/GettyImages

Швеция
 
Подобно на американския отбор, Швеция не е пропуснала нито една олимпиада. На предишните игри те постигнаха най-добрия резултат - спечелиха среброто, губейки на финала от германките с 1:2. Капитанът на отбора Каролин Сегер държи рекорда по брой мачове за националния отбор (215). Още три нейни съотборнички имат над 100 срещи: Хедвиг Линдал, Косоваре Аслани и София Якобсон.
Селекционерът Петер Герхардсон пое отбора след Евро 2017. 31-годишната Аслани, която води атаката и на Реал Мадрид, е голямата звезда на "тре крунур".