Трима наши борци са на крачка от олимпийските квоти, след като стигнаха полуфиналите в свободния стил на квалификационния турнир в Будапеща.
 
При най-леките до 57 кг Георги Вангелов стартира с успех срещу молдовеца Петру Крачун с 12:0 и в следобедния сеанс ще спори с азера Ислам Базарганов, сребърен медалист от турнира Гран при в Москва през 2020-а. Срещите започват от 19 часа българско време и ще продължат до 21 часа.

Али Умарпашаев борба

източник: БФБорба

До полуфиналите стигна и Али Умарпашаев. В категория до 74 кг натурализираният чеченец регистрира 3 победи, като на старта срази с технически туш 10:0 испанеца Джонатан Алварез Диаз, после тушира и състезаващия се за Словакия Теймураз Салказанов, бронзов медалист от Мондиал 2019. А накрая в инфарктен четвъртфинал победи и еврошампиона от 2020-а Махамедхабиб Хаджимахамедов (Беларус) – 4:4. За място на финала Умарпашаев ще спори с грузинеца Автани Кенчадзе, който е бронзов медалист от Евро 2020 и 2019 и световен шампион до 23 г. от 2018-а.
 
При 86-килограмовите Ахмед Магамаев постигна две победи и също е на полуфинал. На старта натурализираният чеченец прегази състезаващия се за Германия Ахмед Дударов – 8:1, а на четвъртфиналите надделя и над борещия се за Франция Ахмед Айбуев с технически туш за 1,39 мин. За място на финала Магамаев ще срещне Али Шабанау (Беларус) - 4-кратен бронзов медалист от световни първенства.

Ахмед Магамаев борба

източник: БФБорба

Битка за квотите загубиха другите ни трима борци в свободния стил, които ще имат шанс на последната олимпийска квалификация в София от 6 до 9 май. Тогава само финалистите ще си осигурят участие в Токио 2020.
 
Амхед Батаев (97 кг) бе спрян на четвъртфиналите след загуба с 3:4 от беларусина Александър Хустиян, който е европейски вицешампион от 2018-а. Преди това шампионът на България победи със 7:3 Махамед Закариев (Украйна). На старта срещите си загубиха Владимир Дубов (65) след 0:11 от Вазген Теванян (Армения) и Георги Иванов след 0:3 от австриеца Йоханес Лидешер.
 
Утре започват битките за олимпийските квоти при жените.