Селекционерът на България Петър Хубчев говори пред репортерите на задължителния брифинг преди дуела с Косово. Срещата е втора за „трикольорите” в група „А” за квалификациите на UEFA EURO 2020, докато косоварите дебютират в кампанията. Хубчев отказа да коментира детайлно играта на опонента, като потвърди, че причината да не тренира България на стадион „Фадил Вокри” е, че базата на „лъвовете” в Бояна е добра, а пътят до Прищина не е кой знае колко дълъг. 55-годишният специалист довери, че не се притеснява от мотивацията, която е обвзела страната-домакин, като това ще е първо домакинство в Прищина за квалифиакционен мач, на какъвто и да било футболен форум. Хубчев отчете факта, че няма противник, който да не играе на 100% от възможностите си срещу "лъвовете". Бившият бранител сподели, че е твърде възможно да има промени в стартовия състав на "трикольорите", тъй като от Лигата на нациите се вижда, че родните футболисти имат физически проблем, когато дойде "втори" мач в сгъстен квалификационен цикъл.

Двубоят Косово-България стартира от 21,45 часа на 25 март (понеделник), като ще можете да проследите развитието му минута по минута в GONG.BG.

За физическото състояние на играчите и контузията на Ивайло Чочев: 
 
„Аз лично съжалявам, че Ивайло Чочев получи такава контузия. Случват се подобни неща, и то често във футбола. Едва ли тази контузия ще повлияе на психическото състояние на отбора. Аз имах възможността да видя как реагира тимът ми и зная как се отнесе в деня след мача срещу Черна гора с Чочев. Показаха голямо уважение и съжаление към него. Това показва, че ние имаме истински, добър колектив. Без грам лицемерие и фалш. Съжалявам още веднъж за Чочев, той тъкмо се завърна от една подобна контузия. Знам, че е наясно, че ще се завърне силен. Всички други футболисти мисля, че са здрави”.

За ентусиазма на Косово за предстоящия мач:

„Със сигурност противникът ще бъде мотивиран, но нямаме опонент, който да не е излизал така срещу нас. Ние очакваме такъв опонент и битка. Моята работа не е върху това как се чувства Косово, а повече се замислям за мотивацията на нашия тим. Искаме да надградим в следващите мачове в това нещо. Имах възможност и в София да ви кажа, че играчите са много сериозни към тренировките и задачите. Дано се получат нещата”. Не очаквам нищо по-различно от един мотивиран противник. Това, че е първи официален мач за тях за евроквалификации, сигурно играе роля за журналистите, но футболистите не се замислят върху тези факти. Мисля, че те се концентрират повече върху самите задачи. Това е мое мнение. Не искаме да разсъждаваме по тези теми, а просто да сме мобилизирани”.

За стартовия състав срещу Косово и играта на противника

„Направи ми впечатление, че те играят много добре колективно. Добре групирани, имат добри футболисти. Типични неща, които са характерни за отборите от този регион. Това, което успяхме да разузнаем, съвпадна с предварителните ни разчети. За Лигата на нациите невинаги се получаваха физически нещата във вторите мачове при нас, така че е възможно да има промени в състава”.  

Защо сме предпочели да тренираме в София, а не в Косово?

„Това не е нещо необичайно. И преди сме правили така. Пътят до Прищина е кратък и това ни даде тази възможност. Базата ни разполага с добри условия и предпочетохме да тренираме там. Няма общо с мача”.

Кой е фаворит в мача?

„Всички треньори в групата изразихме мнението си за групата. Не се различавам от мнението на останалите, тъй като ги слушах тези неща. Освен Англия, всички други отбори имат равни шансове за класиране напред”

Къде се представи Косово добре срещу Дания?

„Не е мястото тук да анализирам играта на противника. Гледахме подробно мача им срещу Дания. Имаха добри неща във всеки аспект от играта, поне така видях. Не искам да коментирам в детайли.

За контраста в средната възраст на двата отбора:

„Наистина е така това нещо. Това е и предимство и недостатък. Като недостатък, може да отчетем, че опитът им е малък, но това са амбицирани млади футболисти, които искат да се докажат”.