Великият Димитър Пенев пропусна полета за Латвия миналата седмица и не бе с отбора за гостуването на ЦСКА на Лиепая от Лигата на конференциите. След като Стратега близо седмица не обясни причината за изненадващото си отсъствие. Вчера Мач Телеграф се свърза с треньор номер 1 на ХХ век, който засегна не само случващото се на "Армията", но и това на олимпиадата в Токио.

- Г-н Пенев, как сте? Миналата седмица пропуснахте полета за Латвия и не бяхте с ЦСКА за реванша с Лиепая, спечелен драматично с дузпи...
- Добре съм, жив и здрав. Не е най-важното, че не съм пътувал. Важното беше, че отборът успя да елиминира латвийците.

- Сега предстои друг много тежък мач – срещу Осиек на "Васил Левски". Какво очаквате от него?
- Всички ние – шефове, фенове, чакаме победа от ЦСКА. Да, тя не е задължителна, но ще е добре за всички нас да победим. Всичко обаче е в ръцете на футболистите. Те трябва да забравят всичко, което се е случило досега.

- Това, че отборът няма мачове от първенството и треньорът Стойчо Младенов има повече време за работа с футболистите, как според вас ще се отрази на ЦСКА?
- Вече ви казах, че за футболистите, когато започне мачът, няма значение кой е техният треньор. Те трябва да играят за себе си. Да направят така, че да имат права за финансирането си. При един добър резултат, бъдете сигурни – и ръководството ще е по-благосклонно.

- Докъде може да стигне ЦСКА в Европа, като се има предвид, че плейоф съперник най-вероятно ще е Виктория Пилзен – тим, който определено не плаши?
- Много е важно да побеждаваме в Европа, за да не ни забравят кои сме. И тук не говоря само за ЦСКА, а за всички български отбори, които са в евротурнирите. Когато клубният ни футбол постига добри резултати, и националният тим ще върви.

- Как бихте коментирали случилото се на олимпиадата с родния щангист Христо Христов, който бе лишен от заслужен медал след много спорно съдийско отсъждане?
- Много неприятно. Но нали знаете, че винаги така е било така. На олимпиадата през 1968 г. в Мексико във финала на футболния турнир ни ощетиха срещу Унгария (б.а. - Димитър Пенев визира изгонването на Цветан Веселинов-Меци, Кирил Ивков и Начко Михайлов, които съдията Диего де Лео от Мексико дава на нашите. Срещата завършва 1:4, а реферът ни реже, защото побеждаваме именно неговата родина на полуфинал и прави опит мачът да бъде прекратен – а българите дисквалифицирани. Причината – по този начин Мексико ще стигне до бронза, защото те вече са загубили от полуфинала срещу Япония).

- За финал – какво си пожелавате?
- Олимпиадата още не е свършила. Понякога медалите и приятните изненади идват оттам, откъдето хората не очакват. Дано имаме успехи и в Токио, и в Европа.

Четете повече в Мач Телеграф