Новият сезон в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада вероятно ще започне в началото на 2021 година. Това заяви комисионерът на лигата Адам Силвър. Според него късната дата, на която ще бъде открита следващата кампания, ще попречи на голяма част от звездите в лигата да играят на Олимпийските игри в Токио идното лято.

Обикновено новият сезон в НБА започва в средата на октомври месец, но заради пандемията от коронавирус сезон 2019/20 все още не е приключил. Това доведе до промяна в календара и очаквания следващият сезон да стартира в началото на декември, но и тези прогнози са твърде оптимистични.

"Продължавам да вярвам, че е най-добре да започнем новия сезон през януари", каза Силвър пред CNN.

"Целта за следващия сезон е той да се проведе в максималната си дължина от 82 мача и плейофи. Втората цел е това да се случи в собствените зали на отборите и в тях да присъстват фенове, но по този въпрос имаме още много какво да научим", добави Силвър.

Мачове в лигата не са играни пред големи тълпи с фенове от 11 март, когато бяха регистрирани първите случаи на заболели. В момента в балона в Орландо на всеки мач има по около 30-40 души, като те са или членове на семействата на играчите, или много близки техни приятели.

Ако новият сезон наистина започне през януари и се проведе в пълната си дължина, това означава, че първата част от него ще приключи в края на юни или в началото на юли, а плейофите ще продължат до август или септември. Олимпийските игри в Токио започват на 23 юли и трябва да продължат до 8 август, ако въобще се проведат. През юни пък трябва да се проведат квалификациите за последните четири квоти, за които ще спорят 24 отбора.

"Националният отбор на САЩ разполага с наистина чудесни играчи, но може би сме изправени пред сценарий, при който никой от 15-те най-добри американски баскетболисти няма да може да участва в Токио. Все пак мисля, че САЩ ще може да се представи с достатъчно добър отбор. Ясно е обаче, че много от другите държави, които ще участват на Игрите, разчитат на състезатели от НБА и това е въпрос, по който ще трябва да помислим сериозно", коментира още Силвър.

Участието на Олимпийските игри в Токио засяга пряко и серия от треньори в НБА. Грег Попович (Сан Антонио), Стийв Кър (Голдън Стейт) и Лойд Пиърс (Атланта) ще водят тима на САЩ. Майк Браун (Голдън Стейт) е начело на Нигерия. Серджо Скарило (Торонто) е начело на националния тим на Испания, а Ник Нърс (Торонто) ще ръководи Канада, като на "кленовите листа" първо им предстои участие в квалификациите.

До момента сигурни квоти за Олимпийките игри имат единствено домакинът Япония, световният шампион Испания, олимпийският първенец САЩ, Нигерия, Австралия, Аржентина, Иран и Франция.