Българският национален отбор по баскетбол за юноши до 18 години ще играе срещу Черна гора за влизане в Дивизия А. Това стана ясно, след изиграването на последните мачове от груповите фази на турнира в Дивизия Б, който тече във Варна. Българският състав продължава да е без загуба на свой терен, като се наложи и над смятания за основна заплаха в нашия поток тим на Дания с 81:72. Така България оглави група Е, и на полуфинал ще излезе срещу Черна гора, докато в другия полуфинал Дания ще се срещне със Швеция. Двата финалиста ще играят в елита от следващата година.

За разлика от вчерашния мач с Естония, срещу датчаните българският отбор стартира с много стегната защита, и агресията помогна да бързо откъсване в резултата. Само в първата четвърт момчетата на Любо Минчев реализираха 27 точки и поведоха с 14 пред съперника си. Отлично започна двубоят за Димитър Димитров, който наниза четири тройки само през първото полувреме, плюс девет борби за 12-те минути, в които бе на терена. Десет точки за шест минути отбеляза и един от любимците на варненската публика Ники Стоянов.

Без много изненада, след като поведоха с двуцифрена разлика, българските юноши се поотпуснаха, и с разсеяната си игра след почивката допуснаха серия от 11-0 за Дания да стопи аванса им само до три точки в средата на третата част. Датският тим обаче не показа никаква класа и допусна лесно ново откъсване на България, и след като разликата вече пак се върна на десетина точки, се запази така и до края на срещата.

България пак успя да спечели борбата си под коша, а играчите на Минчев демонстрираха и атрактивни нападения, за радост на феновете в зала „Конгресна”. В днешния ден юношите бяха и почти идеални от наказателната линия, като пропуснаха само един шут от фаула.

Митко Димитров реализира шест тройки от шест опита и завърши с 28 точки за България, плюс 12 борби. 17 вкара капитанът на тима Павлин Иванов, а с 13 за 13 минути приключи Ники Стоянов.

Това бе и пета поредна победа за България на Европейското първенство във Варна. В събота, 30 юли, юношите излизат в най-важния си мач на турнира срещу Черна гора, от 18.15 в Двореца на културата и спорта.