Старши треньорът на настоящия европейски шампион по баскетбол Русия Дейвид Блат пожела успех на България на предстоящото първенство на Стария континент в Полша и отсече, че е голям фен на капитана на националния ни тим Тодор Стойков.

„Резултатът не значи много от гледна точка на предстоящото Европейско, но е важен за подготовката и заради онова, което научаваш за тима си. Може да се поучиш. Във втория мач винаги има възможност да поправиш грешките си. След поражение като вчера, тестваш характера си. Не можеш да позволиш това да ти повлияе на следващия ден или трябва да го използваш като мотивация”, заяви бившият помощник на Пини Гершон в Макаби Тел Авив Дейвид Блат.

- Ще дадете ли някаква прогноза за представянето на България на Евробаскет 2009?

- Пак ще кажа, че можете да биете всеки от съперниците си, но може и да загубите. Вярвам много в Пини и знам, че той ще се възползва от всеки шанс за победа. Не знам обаче какво ще се случи. Трудно е да се каже.

- Впечатли ли ви някой от българските баскетболисти?

- Ами да. Аз съм голям фен на Стойков от около 15 години, когато бях помощник треньор в юношеския тим на Израел на един турнир в Ямбол. Помня го от тогава. Помислих си, че е страхотен играч и се оказах прав. Беше страхотен тогава и сега е такъв. Той е част от същността на българския баскетбол. Чудесен играч. Харесвам и братята, както и Филип Виденов, който е изключителен състезател. Наистина има добри баскетболисти в българския тим. Желая успех на тима ви и заради моите приятели в треньорския щаб - Пини, Ави Ковалски и Тити Папазов. Много се надявам да успеят.