Дни преди събирането на националния отбор за жени, селекционерът Хосе Мария Бусета обяви програмата и разширения състав на отбора. България ще се бори за едно място на европейските финали в Полша, в допълнителни квалификации. Нашите ще играят от 3 до 8 юни в Шопрон, Унгария, в група с Унгария, Финландия, Холандия и Украйна. Ето и какво каза Бусета преди сбора на тима пред официалния сайт на БФ Баскетбол:

“Продължаваме по наложения досега начин. През лятото на 2009 г. поисках да работя с всяка една състезателка, която е била част от националния отбор преди мен. Исках да видя и нови момичета. След това заедно с някои започнахме да градим нов отбор и да налагаме нов стил на игра. През 2010 година вече имахме група от много високо мотивирани и отдадени състезателки. Работихме много здраво, за да изградим боеспособен отбор. Тази година трябва да направим нова крачка напред.”

“Ще запазим основната група състезателки от миналата година Така ще имаме последователност, което е много важно за всеки един национален отбор. А не да се сменят постоянно всички играчи. Искам да благодаря на Силвия Пеева и Радостина Славова за страхотния им принос миналото лято. Те работиха много здраво и бяха добър пример за професионализъм, за хора, които обичат своята работа. Те ни помогнаха да изградим стабилен отбор и бяха полезни на терена и извън него. Винаги ще съм им благодарен за себераздаването.”

“Всички останали състезателки от миналото лято приеха моята нова покана. Те са горди да играят за България и разбират напълно отговорността си в изграждането на добър отбор. Освен това в тима е включена една от състезателките, които участваха през 2009 г., но поради сериозни причини не успя да се включи през 2010 - Веселка Тодорова. Тя ще пасне много добре на отбора, тъй като е много отдадена на играта, радва се да играе за България, много е мотивирана, искат да се развиват и са готови да работят здраво и да помогнат и за отборния дух. Говорих лично и с още три състезателки. Няма да споменавам техните имена. По различни причини, които аз уважавам, те няма да могат да се включат в тима. Няма да споменавам имената им, разговорите ни бяха конфиденциални.”

“Освен основната група, в лагера ще се включат още 4 състезателки като гости. Те ще участват в лагера през първите 10 дни, но ще имат възможността да останат и за по-дълго и да останат част от отбора. Миналата година също имахме две баскетболистки като гости, а сега те вече са част от основния състав. Тези 4 състезателки са момичета, които искат да се развиват, а аз искам да работя с тях и в бъдеще.”

“Лагерът започва на 20 април, като състезателките ще се включат в зависимост от техните ангажименти с клубните им отбори. Очевидно, това не е идеалната ситуация за нас, но ще се адаптираме по най-добрия начин.”

“Ще направим всичко възможно, за да се класираме за на Евробаскет. Ще бъде много трудно, защото ще се борим с 9 отбора и само един ще спечели място на финалите. А и ще бъдем гости в Унгария. Отборите, срещу които ще играем, имат много опитни състави, състезателки с опит в Евролигата и на европейски първенства (Украйна и Унгария в първия кръг и евентуално Сърбия или Италия в директна битка за финалите). А тази година България имаше само един представител в Евролигата и Еврокъп.”

“В нашия отбор има състезателки с много талант, които могат да изградят добър отбор. Те са вече със самочувствие. Това ще е най-младият отбор в тези допълнителни квалификации и най-младият състав на България в последните години. Но те имат огромно бъдеще. Трябва да им вярваме, да ги подкрепяме, да им дадем възможност да покажат колко много могат да дадат на българския национален отбор.”

“Този отбор не е просто една група от състезателки, това е синергия на общите ни усилия. Баскетболът е отборен спорт и ние имаме нужда от предимствата на този колективен аспект от играта.”

“Миналата година, когато започнахме с този отбор, много хора казаха, че е много вероятно да изпаднем в Дивизия Б. След това постигнахме най-добрите резултати на националния отбор от години насам. Бяхме много близо до директно класиране. Тази година ще е много трудно, но трябва да уважаваме и вярваме на тези момичета. Имаме своите шансове и вярваме в това. И при всички положения трябва да използваме този нов шанс, за да продължим да израстваме като отбор. Имаме този млад отбор и това е отбор за бъдещето ни.”