Четирикратният световен шампион при мъжете Сърбия постигна победи в първите си два мача в дебюта на баскетбола 3х3 на Олимпийски игри.

В първия мач срещу живата легенда в този спорт Душан Домович Булут изнесе истинска лекция по уличен баскетбол, реализира 11 точки за 6 минути и половина игра, а Сърбия спечели с 22:13. Във втората си среща Сърбия победи доста по-трудно Нидерландия с 16:15, като Домович Булут реализира 4 точки, а с 5 за сърбите завърши Михайло Васич.
Световният вицешампион Латвия регистрира победа и загуба на старта на надпреварата. В мача на откриването латвийците спечелиха с 21:14 срещу Полша, но във втория си двубой балтийската страна отстъпи драматично с 20:21 на Белгия. Победният кош за белгийците вкара Тибо Вервоорт със стрелба за 2 точки (3 точки в стандартния баскетбол). Вервоорт завърши с 11 точки за Белгия, а Карлис Ласманис приключи мача с 11 за Латвия.

В другите два мача от програмата, които се изиграха досега, Отборът на Руския олимпийски комитет надигра Китай с 21:13, а Полша пропиля аванс от 7 точки, но все пак надигра домакина Япония с 20:19 след продължение.

По-късно днес са мачовете Нидерландия - Руски олимпийски комитет и Белгия - Япония.

В олимпийския турнир по баскетбол 3х3 не участва отборът на световния шампион САЩ, който сензационно не успя да спечели квота за Токио.

По регламент осемте отбора в турнира играят по веднъж всеки срещу всеки. Първите два се класират за полуфиналите, а тези от трето до шесто място се срещат още веднъж в плейофен кръг.