Испанската баскетболна легенда Пау Гасол е един от четиримата нови имена, избрани в комисията на спортистите на Международния олимпийски комитет (МОК) заедно с Федерика Пелегрини, Юки Ота и Мая Мартина Влошчовска.

Резултатите от изборите, с активност над 60 процента от олимпийците, бяха обявени на Игрите в Токио.

Четиримата имат седемгодишен мандат и ще заменят напускащата поста председател на Комисията на спортистите Кърсти Ковънтри, Данка Бартекова, Тони Естанге и Джеймс Томкинс.

"Фантастично е да се види високата избирателна активност на спортистите, участващи в изборите за Комисията. Имахме впечатляващ списък с кандидати и искам да благодаря на всички, които пожелаха да представляват спортистите от цял свят", каза Ковънтри.

Пау Гасол спечели два пъти титлата в НБА с Лос Анджелис Лейкърс и взе олимпийски медали с Испания през 2008, 2012 и 2016 година.

Италианската състезателка по плуване Федерика Пелегрини е многократна световна шампионка и има два медала от олимпийски игри, докато японският фехтовач Юки Ота и полската състезателка по планинско колоездене Влошчовска имат олимпийско сребро.

Нов председател и заместник -председател на комисията ще бъдат избрани на 6 август.