Женският национален отбор по волейбол се готви в многофункционална зала Армеец Арена преди Европейското първенство в Италия и Сърбия.

Момичетата на треньора Димо Тонев от началото на седмицата тренират в новата залата, за да се доближат максимално до условията, които ще им предостави спортното съоръжение в италианския град Бусто Арсизио, в който ще са мачовете от груповата фаза, което е с капацитет 5000 зрители.

15 волейболистки се готвят за участие на Европейско първенство, като Димо Тонев ще избере 14 от тях, които да заминат за Италия.

По всяка вероятност в България ще остане една от трите разпределителки, които тренират с отбора - Любка Дебърлиева, Лора Китипова и Цветелина Николова.

Димо Тонев призна, че ще използва правото си да вземе две състезателки на поста либеро, като това са младите Кристин Колчагова и Ива Монова.

Останалите волейболистки, които се готвят за Европейското първенство са капитанката Страшимира Филипова, Цветелина Заркова, Елица Василева, Добряна Рабаджиева, Христина Русева, Емилия Николова, Кремена Каменова, Мария Каракашева, Таня Събкова и Габриела Коева.

Националките заминават за Италия на 21 септември, като първата среща е срещу Русия на 23 септември. Следват мачове срещу Холандия и Испания.

Целта поставена пред отбора е класиране в следващата фаза на шампионата, като системата при жените е същата, както и при мъжете.