Най-добрият ни тенисист Григор Димитров отпадна на осминафиналите на Откритото първенство на САЩ след поражение с 0:3 сета /5:7, 6:7, 5:7/ от французина Гаел Монфис.

Димитров не успя да намери противодействие на страхотния първи сервис на съперника и пропусна някои шансове да обърне развоя на мача.

Първият сет тръгна равностойно, като след 3:3, Григор се възползва от грешки на французина от бекхенд и поведе с 4:3. При 5:5 и сервис на първата ни ракета, Гаел Монфис получи две точки за пробив. Французинът оползотвори още първата и проби Димитров. При свой сервис Монфис поведе с 40:0 и уверено затвори гейма и сета със 7:5 за 1:0 в своя полза.

Началото на втория сет бе трудно за Димитров, но най-добрият ни тенисист спечели първото си подаване. Французинът стартира този втори сет с три двойни грешки и Григор получи точка за пробив, но не успя да се възползва. Монфис се съвзе и изравни за 1:1. При 2:1 гейма в полза на Димитров, двамата зарадваха публиката със зрелищно разиграване, българинът изравни до 30:30, но французинът не сбърка и отново изравни.

Петият гейм предложи по-сериозна интрига. Стигна се до равенство 40:40, но Григор Димитров направи двойна грешка в решителния момент и Монфис осъществи пробив за 3:2 в своя полза. Още в следващия гейм първата ни ракета имаше шанс за пробив, но го пропусна и французинът затвърди своя пробив за 4:2.

Българинът обаче стабилизира играта си и с чудесна серия стигна до 40:0 при сервис на съперника. Общо три възможности за пробив, третата бе оползотворена и пробивът бе факт за 4:4! Григор Димитров сякаш се върна в мача, заигра по-спокойно и поведе с 5:4.

Вторият сет приключи с тайбрек, след 6:6 гейма. Размяна на два мини пробива, преднина с 4:2 точки, равенство 4:4, отлично разиграване за 6:4 точки за Григор и два сетбола. Гаел Монфис обаче се справи и изравни до 6:6 и поведе със 7:6. Нервите на българина не издържаха и след 8:6 в тайбрека за французина той поведе с 2:0 сета.

Третият сет тръгна с размяна на сервис геймове и се стигна до 2:2. В този момента се наложи Григор да отиде до съблекалнята, защото подметката на маратонката му се отлепи. Двамата тенисисти продължиха да взимат подаванията си и последва ново равенство 4:4.

При 5:5 Монфис вкара невероятен форхенд и поведе с 6:5. Страхотен печеливш удар от ретур на Монфис и две поредни грешки от форхенд на Номер 8 в света донесоха два мачбола за французина при 15:40, а той оползотвори още първия и спечели третия сет със 7:5, а с това и мача с 3:0 сета.