Водещата руска биатлонистка Олга Вилухина ще пропусне следващия сезон заради здравословни проблеми. Това съобщи за ИТАР-ТАСС. личният треньор на състезателката Валерий Иванов. 26-годишната Вилухина, която спечели два сребърни медала на Олимпийските игри в Сочи 2014 в индивидуалния спринт и с щафетата на Русия, ще си вземе почивка от спорта. Иванов категорично подчерта, че решението на Вилухина не е свързано с желанието да роди дете.

"На 98 процента е сигурно, че Олга пропуска сезона. Бяхме в Киргизстан, където започнахме самоподготовка по индивидуална програма, но се появиха стари болежки, една травма, а после втора, трета...Оля реши да се погрижи за здравето си и да направи пауза", заяви Иванов.

"Още миналият сезон беше много тежък за нея, ендокринната й система не издържа, имаше и други проблеми с контузии...Рано или късно човек трябва да вземе няколко решение. Разбира се, тя можеше да продължи да се състезава докато не й изпадат зъбите. Но понякога най-доброто, което можеш да направиш, е да спреш, да се огледаш и да обмислиш внимателно нещата", допълни той.

Иванов допълни, че на този етап все още не рано да се мисли за завръщането на Вилухина в големия спорт. "Тя ще продължи да прави леки тренировки, но всичко ще бъде с мярка. Рано е да говорим за срокове, в които тя ще може отново да започне активни занимания. Ще видим как ще се развият нещата. Надяваме се на най-доброто", каза още специалистът. /БТА