Петото издание на международното рали за ретро и класически автомобили "Марица 2015" ще стартира на 1 май от Пловдив. До този момент участие са заявили 25 български и 12 турски екипажа.

То ще се проведе по маршрута - ГКПП "Маказа" - Александруполис - ГКПП "Кипи - Ипсала " - Узункьопрю и ще завърши в Одрин. Това каза за БТА Дончо Гърбов, организатор на проявата. Първият състезателен етап, от общо три, включва трасето от Пловдив до Хасковските минерални бани и е за точна езда - "На точното място, в точното време". 

Вторият ще се проведе на кея на пристанището в Александруполис по зададен лабиринт за прецизност и време. В крайбрежния град ще се състои и традиционния парад, а по-късно - на приятелска вечеря ще бъдат наградени победителите от двата етапа.

Третият етап е планиран за втория ден и е състезание за скорост. Той ще се проведе на крайбрежната улица в Узункьопрю. Пилот и навигатор ще имат възможността да покажат каква максимална скорост могат да развият без да повредят автомобила си. 

Финалът ще бъде засичан в края на спортната отсечка от около 800 метра по подобие на "Формула 1", така нареченият "летящ финал". 

Веднага след това ще се състои и награждаването на победителите в етапа. Финалът на ретрорали "Марица 2015" ще бъде в центъра на Одрин, където ще се състои награждаването на победителите в генералното класиране.

Според регламента преминаването по трасето на трите състезателни етапа е задължително за всички екипажи. Състезател, нежелаещ да претоварва автомобила си, може да премине втория и третия етап бавно и тържествено, без демонстративна скорост, с единствена цел да покаже автомобила и да зарадва публиката. Това няма да го лиши от правото да участва в генералното класиране, но времето му за участие във всеки етап ще бъде условно считано по-ниско от времето на най-слабо представилия се състезател./БТА