„Имаше времена, в които нашият горд национален отбор задаваше футболната мода в света“, разказват унгарските фенове исторически факти от вече далечното минало, в което Унгария доминираше на европейската сцена. След дълги години маджарите се завръщат на нея и ще участват на Евро 2016.

Ференц Пушкаш и „златното поколение” – тим, който никога няма да бъде забравен.

Тогава Бразилия и Уругвай преклониха глава по пътя към финала на Мондиала през 1954 година.

…но „могъщите Маджари” винаги ще бъдат най-великият отбор, който не е успял да спечели световна титла.

Историята след това е низ от разочарования…

…А нацията все още с тъга си спомня за ерата на Пушкаш, Кочиш, Хидегути и останалите.

Изминаха 44 години откакто за последен път бяхме на европейско първенство.

Но сега те се завърнаха.

Евро 2016 – една нова глава за унгарския футбол.

Чакането бе дълго и изтощително за Унгария и за някои от футболистите на тима. 40-годишният страж Габор Кирай бе участник в осем провалени квалификационни кампании, откакто дебютира през 1998 г.

„Всеки път имаше възможност да се класиране, но всеки път нещо съвсем малко ни липсваше. Сякаш не успявахме да подредим пъзел, в който всяка част трябва да е на правилното място. Винаги имаше нещо нередно. Тази година обаче най-накрая всичко си дойде на мястото“, сподели Кирай.

И така частите се подредиха в огромна степен благодарение и на немско вмешателство. Пал Дардай, който държеше кораба на правилния курс в първата половина от квалификациите, прекара голяма част от кариерата си в Херта Берлин. Той бе наследен от германския наставник Бернд Щорк, който по-късно добави към екипа си европейският шампион Андреас Мьолер.

Прецизността, германският манталитет, постоянното търсене на победата, неуморната подготовка, дори ежедневното планиране – всичко това промени нас унгарците. Имахме ли нужда от германски напътствия, за да го направим? Няма нужда да се срамуваме да се поучим от някой друг. Още повече предвид факта колко успешен е немският футбол. В този случай, можем да кажем, че възприехме техните методи. Но това някак отлично подхожда на унгарският приятелски дух и желание да се развиваме. Това бе най-важното.

След като съвсем малко не му достигна да се класира директно като най-добрият отбор, завършил на трето място, унгарският тим трябваше да се изправи в плейофни битки срещу Норвегия.

Щорк накара мнозина да повдигнат въпросително вежди заради избора му на състав. Най-изненадваща бе стартовата позиция за дебютанта Лазло Клайнхайслер за първия мач, а след това и доверието, което бе гласувано на върха на атаката на Тамаш Пришкин в реванша.

„Познавам отлично тези момчета, така че това не бе риск за мен. Да, наистина унгарците бяха изненадани, защото аз доведох тези футболисти и им дадох шанс. Накрая те ми се отплатиха с брилянтно представяне, а успехът ми говори, че сме били прави“, твърди селекционерът Бернд Щорк.

И наистина решението на Щорк се отплати. С тези малко очаквани играчи в титулярния състав Унгария направи два великолепни мача, за да стигне до крайния успех с 3:1 и да се класира на първите си еврофинали от 1972 г. Талисманът и капитан на отбора Балаж Джуджак поведе празненствата в една наистина специална нощ в Будапеща.

Всичко, което помня, бе последният съдийски сигнал и как всичко се втурнаха към терена. Бяхме изпълнени с вълнение, а след това и тъплата… На терена пулсираще една лудост и хаос, но всички – футболисти и фенове празнувахме заедно това невероятно постижение.

Сега Унгария ще опита да пренесе тези прекрасни емоции и в група „F” във Франция, където първият съперник ще бъде Австрия, а двубоят е в Бордо. Следват срещи с дебютанта на еврофинали Исландия в Марсилия преди битката с Португалия в Лион.

Време е за маджарите още веднъж да премерят сили с елита на европейския футбол.

Историята на унгарския футбол показва, че ние сме диктували развитието на тази игра. Показали сме пътя. За съжаление ситуацията напоследък е съвсем различна. Сега ние от учители сме се превърнали в ученици, но най-важното за нас е, че този отбор най-сетне отново е част от значим футболен турнир.