Хорст Хрубеш бе изненадващият герой за Германия на Европейското първенство през 1980 година.

Хрубеш попадна до голяма степен с късмет в състава за първенството в Италия заради контузия на Клаус Фишер, а в крайна сметка донесе втората европейска титла за Бундестима с двата си гола във финала.

Ето какво разказа Хрубеш за своите спомени в "Пътят към Евро 2016":

"Бях част от разширения състав, но малко преди края на сезона в Бундеслигата Клаус Фишер счупи крак и така аз попаднах в състава и имах възможността да участвам в това първенство."

"Отборът беше добър, с младия Бернд Пустер, на пейката бяха Лотар Матеус, Карл-Хайнц Румениге, имаше световна класа. Може би единственият, който не бе световна класа, бях аз."

Относно първия гол във финала, Хрубеш разказва:

"Бернд Шустер ми подаде, аз само трябваше да вкарам топката в мрежата. Все още си мисля за този гол."

"Доминирахме от началото в мача, имахме своите шансове, но след като ни изравниха беше много равностоен двубой. Белгийците също създадоха няколко добри възможности."

"Някой може да каже, че това е типично за мен, но аз вкарах почти 150 гола и само 38 или 39 с глава, но тези са попаденията, които хората помнят, защото бяха решаващи."

"Ако не бяхме вкарали втори гол, не знам, дали щяхме да спечелим в продълженията."

"Имам страхотни спомени от този сезон, стигнахме до финал в КЕШ и станахме европейски шампиони", допълни бившият немски национал.