Португалия записа трета поредна победа в евроквалификациите в група I, след като в много оспорван двубой пребори гостуващия тим на Сърбия с 2:1. Селекцията на Радован Чуричич отбеляза рядко атрактивен гол през втората част, но той не стигна за нищо повече за втора поредна загуба в битката към финалите на Евро 2016.

Така „плавите“ остават само с един успех (служебния срещу Албания, за който трите точки бяха и отнети след инцидентите с дрона) от първите си четири мача и се отдалечават доста от лидерските позиции в групата. Португалия от своя страна излиза начело с 9 пункта, на 2 пред Дания и Албания, които са съответно втори и трети.

Началните минути на мача не се отличаваха с нищо забележително, затова откриващият гол в 9-ата минута дойде като от нищото. Сърбите допуснаха по доста лек начин корнер пред вратата си, който бе разигран късо към Фабио Коентрао отдясно. Левият бек завъртя топката към Рикардо Карвальо пред вратарското поле, който стреля не много точно, ала Владимир Стойкович се намеси нелепо и пусна топката да мине покрай него – 1:0.

Голмайсторът обаче бързо-бързо напусна игра, тъй като след четвърт час получи контузия и беше заменен от Жозе Фонте.

Гостите от Балканите даваха всичко от себе си, за да стоят равностойно, като в 28-ата минута Душан Тадич се озова на нелоша позиция отляво. Шутът му по диагонала от 15-16 метра прелетя встрани покрай далечната греда.

Още в ответната атака Ронадо тества Стойкович с убийствен шут от около 30 метра, който влиташе точно под дясната сглобка. Стражът на Макаби Хайфа обаче успя да се справи и боксира в корнер.

Вторат част започна доста по-обещаващо за гостите. В 53-ата минута Александър Митрович пропиля чудесна възможност след центриране на Тадич отляво, което обаче засече над гредата.

В 61-ата изравняването стана факт след изключително красив гол на Неманя Матич. Изпълнение на ъглов удар хвана португалската защита неподготвена, Радослав Петрович отклони с глава към далечната греда, където Матич със странична ножица от много малък ъгъл опъна мрежата зад Руи Патрисио.

Радостта на „плавите“ изтрая точно 120 секунди. Жоао Моутиньо се отскубна сам отдясно по фланга и като на шега достави перфектна топка в другия край на пеналта, където Фабио Коентрао стигна първи до нея и я прокара под плонжа на Стойкович – 2:1.

До края "мореплавателите" бяха пълни господари на случващото в Лисабон и заслужено оглавиха подреждането. Сърбия остава на четвърто място с едва една точка.