Първата ракета на България при жените - Виктория Томова, отпадна от първия за годината турнир от Големия шлем – Australian Open. Софиянката отстъпи с резултат 0:2 сета (1:6, 3:6) срещу украинката Елина Свитолина за 65 минути игра в мача си от втория кръг на надпреварата.

Снимки: Gulliver/GettyImages
18 снимки

В първия кръг 28-годишната Вики Томова преодоля с 6:4, 6:2 американката Кейла Дей след 112 минути игра и постигна първата си победа при четвъртото си участие в основната схема на турнира от Големия шлем в Мелбърн. Днес обаче тя не успя да се противопостави на 23-ата в света Свитолина, която доминираше на корта и взе подаването на Томова цели шест пъти, като реализира повече печеливши удари (25 срещу 10) и допусна по-малко непредизвикани грешки (17 срещу 20). Това беше трето поражение за Вики срещу украинката в трите им двубоя досега.

В понеделник Томова регистрира рекордно класиране в кариерата си - номер 70, а с победата си в първия кръг тя ще има шанс да се изкачи с още няколко места и да запише ново лично постижение.

Елина Свитолина Виктория Томова

източник: Sofascore.com


FT 🎾 | ВИКТОРИЯ ТОМОВА – ЕЛИНА СВИТОЛИНА  0:2 сета (1:6, 3:6)

Australian Open, втори кръг


ПЪРВИ СЕТ 1:6, 29 минути:

1:0 - РАНЕН ПРОБИВ ЗА ТОМОВА! Българката стартира ударно, след като загуби първата точка на сервис на Свитолина, но последваха три поредни такива за софиянката и по този начин тя поведе в резултата с пробив още в първия гейм на мача.

1:1 - МОМЕНТАЛЕН РИБРЕЙК! За съжаление Свитолина отговори категорично на свой ред с пробив и не позволи на Томова да вземе добър аванс в началото.

1:4 - НОВ ПРОБИВ ЗА СВИТОЛИНА! Украинката набързо взе подаването си за 2:1, а след това взе за втори път поред подаването на своята съперничка, макар че Вики имаше аванс от 40:15, но се стигна до обрат. Свитолина започна да играе много агресивно и това принуди Томова на три пъти да извади топката в аут, което се оказа решаващо в гейма.

1:5 - ТРЕТИ ПРОБИВ ЗА УКРАИНКАТА! Отново българката имаше аванс от 30:0 и 40:30 на свой сервис, но беше пробита за трети път.

1:6 - ГЕЙМ И СЕТ ЗА СВИТОЛИНА! Томова успя да измъкне първата точка в гейма, но украинката съумя да обърне на свой сервис и да затвори сета за 29 минути игра.

Снимки: БТА / BTA
8 снимки


ВТОРИ СЕТ 3:6, 35 минути:

В началото на втората част двете тенисистки взеха подаванията си без особени проблеми.

1:2 - ПРОБИВ ЗА СВИТОЛИНА! Украинката поведе с 30:0 на сервис на Томова, която върна една точка. Последваха обаче две последователни разигравания, които бяха спечелени от 19-ата в света, за да вземе аванс от един пробив и във втория сет.

2:2 - БЪЛГАРКАТА БЪРЗО ВЪРНА ПРОБИВА! Свитолина имаше преднина от 30:15 при своето подаване, но Томова направи три поредни точки след чудесни разигравания и моментално върна пробива.

Последва труден сервис гейм за Вики, но след два дюса успя да поведе в резултата за втори път в двубоя. Свитолина отговори с бърз гейм на нула точки.

3:4 - НОВ ПРОБИВ ЗА УКРАИНКАТА! Софиянката не можа да удържи силните удари на Свитолина и допусна нов пробив във втората част.

Вики Томова даде сериозен отпор на Свитолина в следващия гейм и пропусна два брейк-бола, след като водеше с 40:15, но украинката показа характер и обърна, с което се спаси от моментален рибрейк.

3:6 - ПРОБИВ, СЕТ И МАЧ ЗА СВИТОЛИНА! Украинката искаше да затвори мача възможно най-бързо и го постигна още в деветия гейм, след като проби на нула точки за крайното 1:6, 3:6 за 65 минути игра.