"Вълнувам се да бъда тук за едно от най-големите събития, което ITF организира на всеки две години - Световната треньорска конференция, на която ще участват повече от 650 треньори. Мисля, че това ще бъде страхотна възможност за българските треньори, както и треньорите от близките страни", коментира президентът на Международната тенис федерация Дейвид Хагърти, който днес пристигна в България за Световната треньорска конференция.

Хагърти призна, че нашата страна е много важна за ITF и вижда светло бъдеще за българския тенис. "Мисля, че е много важно, че тази конференция се случва тук. България е много важна за нас, както и целият регион. Имате тенисист от топ 10 на света, който се представя доста добре. Един такъв герой в България може да помогне на тениса да се развие изключително много в страната. Имате много звезди от миналото, някои от тях ще говорят на треньорската конференция. Мисля, че възможностите за българския тенис са фантастични, имате играчи, които играят на добро ниво в турнири на ITF", каза той след пристигането си на летище София.

Президентът на ITF коментира някои от промените, които ще настъпят в турнирите под шапката на организацията:

"Целта ни е да направим по-лесно преминаването на юношите и девойките в професионалния тур. Новата система ще започне през 2019-та година, така че през следващата година и половина ще работим с всички държави, за да получим фийдбек. В момента, за да може един млад тенисист да стане професионалист, той има нужда от много пари и време. Искаме да направим процесът по-добър".

Хагърти сподели мнението си и за промените в правилата на Купа Дейвис, които влизат в сила от следващата година.

"Ще изпробваме нови правила в Купа Дейвис през следващата година - в група 1 и 2 ще се играе в два от три сета и двубоите ще приключват в два дни. Надяваме се да научим много неща от това какво мислят играчите, телевизиите, които предават мачовете, спонсорите и най-важното - феновете. Освен това, във всички групи увеличаваме отборите до 5 играча по желание. Това може да е страхотно за развитието на някой млад играч, който може да бъде част от отбора. След това може да използваме тези промени в Световната група или в други области", заяви Дейвид Хагърти.

От 11 до 14 октомври България ще бъде домакин на най-голямото събитие в сферата на треньорското обучение в света – Световната треньорска конференция на Международната тенис федерация.

Световната треньорска конференция се провежда на всеки две години и е част от образователната програма за треньорите. Събитието ще се проведе в рамките на четири дни и ще доведе в България експерти в областта на треньорското обучение, състезателите и спортната наука.

Също така ще покаже постижения в тениса чрез различни презентации. Конференцията ще събере над 600 треньори и експерти от близо 90 страни. /БГНЕС