Григор Димитров спечели уникален мач над Алехандро Табило в три сета (6:7, 7:6, 6:2) след два часа и половина вълнуващ тенис. В първите два сета пробиви нямаше, а сервиса на чилиеца бе негово огромно оръжие. Българинът бе пред отпадане, когато изостана с минипробив в тейбрека на втория сет и 2:5 точки, когато Димитров обърна не просто сета, но и мача. В третата част сет вече нямаше и помен от ефективността на Табило, а в същото време Григор бе невероятен. В следващия кръг българинът ще играе срещу Яник Хаафман. 

Gulliver/GettyImages
26 снимки

Ето как се разви битката между двамата в Маями. 

Първият сет започна с две разигравания от основната линия, спечелени от чилиеца за 30:0. Геймът бе спечелен след нови два добри сервиса на Табило. Сериозна подкрепа имаше и за двамата играчи от трибуните. Във втория гейм Григор поведе с 30:0, като при втората точка реализира и своя първи ас в мача. Последва затваряне на гейма на нула и 1:1. В първите минути на срещата се видя чудесното сервиране и на двамата тенисисти. При първата почивка всеки от играчите си взимаше сервирането. В началото на мача Табило посрещаше първия сервис на Григор Димитров доста назад от основната линия, стремейки се да влезе в разиграване. Интелигентно отиграване с движение към мрежата на българина му даде аванс в четвъртия гейм. Дойде ред и на няколко технични удара на Григор, които вдигнаха публиката на крака, а това доведе и до 2:2. В петия гейм Табило започна с грешка и после веднага след това четири чудесни сервиса за да си вземе гейма и да поведе в първия сет. В шестия гейм отново ключова роля имаше сервиса на Григор, с които резултатът стана 40:15. Видяхме и страхотен удар по правата на левичаря от форхенд за 40:30 в полза на българина, но отново Григор стигна до успех - 3:3. 

Зрелищно разиграване във втората точка на седмия гейм даде аванс на Табило. Чилиецът бе на мрежата, но се нуждаеше от три волета, за да си вземе точката. Ас направи 40:0, но последва двойна грешка. И двамата тенисисти в първите 7 гейма имаха по две точки директно от сервис. Последва хубав удар по диагонала от форхенд за 30:40. В крайна сметка Табило поведе с 4:3 с третия си ас в мача. В първите 7 гейма нямаше нито една възможност за пробив в мача между двамата. Бяха сменени топките в осмия гейм. Чилиецът поведе 40:0 след добър ретур и после две двойни грешки на Григор. Това бяха три възможности за пробив, което вдигна на крака феновете на южноамериканеца. В крайна сметка след пет поредни грешки на сервис, Григор спечели точка за 15:40. Последва хубаво разиграване и прекрасен завършващ удар от средата на корта за 30:40. След това и ас. Трите възможности за пробив вече бяха в историята. Фантастичен обрат за Григор в мейна от 0:40. При това в гейм с дведвойни грешки от страна на българина.

Табило имаше 87% вкарани първи сервиси до 40:0 в деветия гейм. И тогава дойде втората двойна грешка за чилиеца. Това даде възможност на българина да вземе още една точка, като завършващият удар бе елегантен и техничен в близост до мрежата. После Табило пак с иприпомни мощта, която има при първи сервис и направи 5:4 в негова полза. До този момент от мача всеки гейм се играеше за малко над 3 минути, което правеше срещата доста бърза. Григор Димитров сервира за оставане в първия сет след 31 минути игра. Прекрасен форхенд по обратния диагонал направи резултата 40:0 за българина. А при следващото разиграване Табило сбърка и геймоете пак бяха изравнени - 5:5. Пети, шести, седми и осми ас на чилийския левичар му дадоха успеха в 11-ия гейм, спечелен на нула. Григор Димитров нямаше все още точка за пробив. Трудно демиволе на българина му даде аванс в 12-ия гейм. Последва хубаво и добре подготвено излизане на мрежата за втората точка. Дойде време и за ас номер 5 на Григор, а след ново излизане на мрежата от него се стигна до 6:6.

В третата точка на тайбрека Григор Димитров отново тръгна къммрежата и направи страхотно воле. Отговорът от другата страна бяха два чудесни сервиса - 3 на 2 точки за чилиеца. До 3:3 всеки от тенисистите си взимаше сервирането. Полетата бяха сменени. на корта се усещаше малко по-сериозно напрежение. Битката изглеждаше равностойна на този етап от сета. Страхотно разиграване на Димитров, след смяна на посаката и българинът поведе с 4:3. Продължаваха и двамата да си печелят сервирането. Григор Димитров вкара малко повече риск в ударите и пращаше топката близо до основната линия, но от това пък се появиха грешки. Първият минипробив обаче дойде след непредизвикана грешка на Григор Димитров - 6:4 за Табило. Българинът направи ас, за да намали, но мощният сервис отново спаси чилиеца. Първият сет бе за Табило.    

Началото на втория сет не се различаваше по нищо от всичко, което двамата тенисисти показаха през първия. Добро сервиране на българина в гейма му осигури аванс за 1:0. Със същото отговори и чилиеца за 1:1. В началото на третия гейм от втория сет, Табило пробва къса топка, която обаче не изпълни прецизно. Отново двойна грешка на Димитров (трета в мача до този момент) изравни резултата в гейма за 15:15. За 30:30 Григор Димитров направи прекрасно воле. Чилиецът поздрави българина за отиграването. Почивката дойде след два добри сервиса на българина за 2:1.

Нови топки бяха дадени. Видяхме много агресивно начало на гейма за Табило, развито чрез излизане на мрежата. Сервис по диагонала с лявата ръка за чилиеца изглеждаше като едно от най-силните му оръжия в мача. В крайна сметка бързо сестигна до 2:2. На този етап от двубоя и двамата тенисисти поддържаха над 90% успеваемост при сервиране. Табило обаче имаше предимство при втори сервис със 70% срещу 58% за българина. Стигна се до равенство 40:40 в петия гейм. Но не се стигна дори и до възможност за пробив след две уверени отигравания на Григор - 3:2 за Григор във втория сет. Мачът вървеше без пробив. 

Дойде време за най-дългия гейм в мача. Хубав минаващ удар по правата на българина му даде първата точка на шестия гейм, а след това сериозно тичане на Димитров по корта накара Табило да прати топката в мрежата. Два поредни аса обаче изравниха за 30:30. Стигна се до първа точка за пробив на Григор Димитров след солидно разиграване и грешка на Табило. Не влезе първия сервис на чилиеца, а опитът за минаващ удар на българина стигна само до мрежата. Равни 40. Шансове за пробив все още имаше. Феноменална и технична игра в защита на българина му донесоха още една възможност за пробив в гейма. Колкото пъти Табило имаше проблем, толкова пъти се облегна на сервиса си и отново се стигна до равенство. Невероятно разиграване даде аванс на Табило. За първи път в мача Григор реагира нервно, вероятно на обаждане от публиката. Геймът обаче продължи, защото прехвърлящ удар на чилиеца излезе извън корта. Това бе най-дългият гейм в мача до този момент. Хубав и ефективен бекхенд на българина пак върна мача при равенство. Двамата демонстрираха разнообразие от удари в този решаващ гейм. Опит за къса топка на Табило обаче само даде възможност на Григор да демонтррира бързите си крака, за да стигне до нова възможност за пробив. Димитров също пробва неуспешно къса топка. Нов ас на Табило по диагонала завърши 10-минутния гейм. Прекрасен гейм. 

Два аса в следващия гейм на Димитров направиха резултата 40:0. Макар да имаше четвърта двойна грешка в мача, нашият сънародник направи трети ас в гейма и отново излезе напред във втория сет. За първи път се видяха облаци. Развитието на мача не се промени и в осмия гейм. Димитров направи стархотен ретур в третата точка, за да намали на 15:30. Следващият също щеше да е впечатляващ по правата, но излезе аут. В крайна сметка Табило завърши гейма и резултатът стана 4:4. В деветия гейм чилиецът опита да бъде малко по-агресивен, но това не му помогна. Григор Димитров направи своя ас номер 13 и 14, за да поведе с 5:4. След това 5:5, а веднага и Григор отново си взе сервирането, за да стане 6:5. Като минимум българинът си осигури тайбрек, а Табило сервираше за оставане в сета. Напълно логично и този сет влезе в тайбрек след гейм на нула. 

Тайбрекът на втория сет започна със сервис на Григор Димитров, но грешка доведе до първи минипробив. Невероятният начален удар на Табило направи резултата 3:0. При 4:2 за чилиеца полетата бяха сменени, но промяна в сервирането липсваше. Табило изглеждаше перфектен, водеше с 5:2.

Това бе моментът на мача! Димитров запази спокойствие, направи 3:5, а после и 4:5. Въпросът бе може ли да вземе една от точките при сервирането на Табило. Уникално разиграване за 5:5. Излизане на мрежата и после две поредни волета за българина го върнаха в тайбрека. Последва и още един минипробив и Григор бе със сетбол при собствен сервис. Българинът взе не една, а двете точки при сервис на Табило. Ас за Григор Димитров и 1:1 сета, уникална психологическа устойчивост и техническо майсторство. Българинът си осигури трети сет в мача. 

Третият сет стартира с пробив з анашия сънародник. Първо имаше лека грешка на Табило. След това и добър минаващ удар на Григор Димитров, но не влезе в полето. В първия гейм на третия сет сервисите на Табило вече не изглеждаха толкова мощни. При 30:30 Григор направи всичко както трябва, но при стопволето сбърка твърде лесно. Имаше все пак шанс за точка за пробив. Стига се отново до равенство след "поправка" на Григор на стопволето. Непредизвикана грешка на чилиеца остави възможност за нашия сънародник да направи първи пробев в мача. При ретура на следващата точка топката срещна филето и отново се стигна до равенство. Пробивът бе факт! Григор поведе в третия сет.

 

Стабилно представяне на българина във втория гейм на третия сет и пробивът бе затвърден - 2:0. След това гейм на нула за Табило. Димитров направи 3:1, до победата му остават само още три гейма. Табило свали нивото на игра, направи грешка с форхенд по правата - 30:0 за Григор. Последваха три поредни точки за чилиеца, а камерате уловиха Григор да разговоря с екипа си на трибуните. Двойна грешка върна равенството, но това бе всичко за българина. Табило намали на 2:3, но все още Григор водеше с един пробив. Димитров поведе с 4:2 след два аса и още една точка, в която не му се наложи да удря топката втори път.

В седмия гейм Григор Димитров заложи на слайс и лифтиран бекхенд, за да разходи по корта чилиеца - 0:30. После дойде и късмет, топката мина в другото поле след като удари филето. Григор Димитров се сдоби с три възможности за втори пробив. Но това не бе достатъчно. Табило изравни. Последва топка аут и за четвърти път Димитров можеше да вземе гейм при сервиране на съперника. Пробивът е факт след невероятна игра в защита на българина - 5:2 в третия сет.  

След два сета с тайбрек Григор Димитров сервираше за влизане в третия кръг и спечели уверено. Невероятно представяне на българина в третия сет.