Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров сподели, че очаква с нетърпение срещата си Новак Джокович в третия кръг от Открития шампионат на Франция. Ако дъждът отново не обърка плановете на организаторите, двамата ще се изправят един срещу друг в събота. По този повод българинът даде интревю за официалния сайт на турнира, а в края трябваше да отговори на един доста любопитен въпрос.

- Кажи ни как се чувстваше в мача срещу Лука Пуй. Лесен първи сет, след който нещата повече заприличаха на двубой?

- Очевидно условията бяха много тежки. Цял ден валя дъжд. Никога не е лесно. Трябва да призная, че той игра добре, направи силен втори сет. Смятам, че и аз му помогнах да се върне в мача. То използва тази възможност – водех с пробив, след което започнах да играя доста средняшки. После се опитах да печеля точки, да се адаптирам към времето и успях да запазя хладнокръвието си до края и се почувствах добре.

- В Мадрид игра наистина добре. Как сравняваш формата си сега с тази отпреди няколко седмици?

- Различно е, когато играеш на турнири от сериите Мастърс във формат 2 от 3 сета, а след това излезеш в такъв от Големия шлем. Цялото ти мислене се променя. Усещам, че играя добре. Знам, че мога да бъда под още по-голяма пара в отиграванията си. Добре е, че съм в следващия кръг, затова просто продължавам, ще играя и при двойките в същото време. Наистина очаквам следващия мач с нетърпение и се надявам да покажа най-доброто, на което съм способен.

- В първи кръг изигра едва един сет. После дойде сравнително къс мач в три сета. Чувстваш ли се в ритъм, преди да излезеш срещу Джокович?

- Това едно от нещата, върху които мисля. Досега нямах много сетове, за които да се боря. Това не е лошо, защото имаш повечко енергия, и преди следващия си мач знаеш, че имаш повече сили от опонента си. В мача с Джокович всичко е възможно. Все пак играеш срещу номер 1 в света. Едновременно е удоволствие, но и задължение да се докажеш и да играеш на върха на възможностите си.

- Какво можеш да кажеш за Лука Пуй и играта му?

- Като цяло не съм гледал негови мачове. Според мен е много талантлив. Играе добре по целия корт и добре използва своя форхенд. Все още обаче трябва да се учи, но го чака светло бъдеще. Това е сигурно. Просто трябва да работи върху правилните детайли и всичко ще е наред.

- Искам да знам дали имаш някаква специална програма, докато навън вали, а ти си в съблекалнята.

- Това не е лесно. Три пъти да излизаш и да се прибираш никога не е забавно. Но какво можеш да направиш? Просто следваш нещата, които си правил на тренировка. Няма нищо по-специфично.

- Значи няма време за почивка или малко музика?

- Е, тъкмо това правим, така или иначе.

- За теб често се говори като част от поколението млади играчи, които постепенно си пробиват път към върха – заедно с Раонич, Янович и Томич например. Като изключиш себе си, кой друг от тази група има потенциала да стигне най-далеч?

- Труден въпрос. Не зная. Познавам момчетата от тура и ние, младите, всички имаме шанс да пробием. Не бих могъл да посоча някого в частност, защото всички напоследък постигаме страхотни резултати. В същото време не отдавам на това толкова голямо внимание, колкото другите хора. Не се опитвам да следя как се справят останалите.

- Какво е да играеш срещу Джокович и да имаш шанс за място в четвърти кръг?

- Чувството е страхотно, ще изляза с усмивка на корта. Това е едното. Само усмивката обаче няма да ми спечели мача. Усещането е невероятно – става дума за трети кръг, мач на голям корт, добри шансове. Остава ти само да се насладиш на двубоя. Трябва да играя най-високо ниво. Никога не знаеш какво може да стане.

- Кое ти харесва най-много в това да играеш на голям корт?

- Ами, всичко! Имаш повече място за тичане, по трибуните има повече хора и самата атмосфера... Просто я усещаш. Голямо нещо е.

- В сравнение с миналата година, ти значително подобри играта си на клей. Сега си мисля за твоите шведски треньори, защото те са майстори на тази настилка. На какво точно те научиха?

- Участвах на доста турнири на закрито, тренирах много в такива условия. Вярвайте ми или не, но така беше.

- И нямаше клей?

- Не, само твърда настилка. Аз израснах на клей. Това бе първата настилка, на която играх. За да направиш крачката от добър към велик, трябва да се подобриш на много нива. Щом сезонът на клей започна, аз изкарах доста часове на корта. Ето как става. Естествено, работих доста здраво, за да се подобря.

- Но без нищо специално като приплъзване, повече кроскорт удари, повече спин?

- Да.

- Просто обикновените неща?

- Просто обикновените.

- Имаме много въпроси от феновете към играчите. Този не е от мен. Просто съм пратеник. Къде според теб ще се класираш в надпреварата за най-секси тенесист от тура?

- Ти сериозно ли ме питаш това?

- Току-що го направих. Просто предавам въпроса и чакам отговор.

- Искаш от мен да оценя какво?

- Себе си.

- Мен?

- Къде би се поставил в подобна надпревара?

- Защо не питате другите хора? Защо питате мен? Как бих могъл да се оставя извън топ 3? (смее се) Кажи ми.