Силният международен турнир по фигурно пързаляне Купа „Денкова- Стависки” предизвиква изключителен интерес от цял свят. Общо 200 участника от 21 нации ще се пуснат на турнира, а България ще има 55 представителя. Надпреварата ще е от 29-и ноември до 1-и декември, като ще има 15 категории. За организацията на турнира клуб „Денкова- Стависки” получава подкрепа и от българската федерация по кънки.

„През втората година има изключително неочакван интерес. През миналата имахме 105 участници от 16 държави, а сега 200 участници от 21 държави, като има представители на много сериозни държави във фигурното пързаляне. Такъв турнир се организира доста трудно. Организация е много скъпа и клубът полага много усилия. Българската федерация по кънки независимо от тежкото състояние помага с всичко каквото може, защото от доста години не беше организиран такъв турнир в България и това ще допринесе за развитието на този спорт в страната”, коментира членът на Управителния съвет на българската федерация по кънки Христо Турлаков.

Сестрата на Албена Денкова- Ина Демирева-Лутай, която е треньор в клуба сподели: „Има 55 български участника на Купа „Денкова- Ставийски” и залагаме да имаме медали във всички категории, особено при малките, защото имаме много добро развитие при малките. Има и някои доста известни състезатели, така че ще бъде интересно.”

55 българи се пускат на Купа Денкова-Стависки, Турлаков: Организацията е много скъпа

източник: БГНЕС

Силвия Демирева, която е изпълнителен президент на клуба, заради много ангажименти на дъщеря си Албена Денкова пък заяви, че Албена ще направи всичко възможно да пристигне поне за няколко часа в България от Москва, където е много ангажирана, но все още не е ясно, дали ще успее. „Клубът ни е основан през 2003-а година, но в последните 2-3 години имаме голямо развитие. Имаме 30 състезатели, както и от националния отбор на България. Имаме изключително перспективни деца, на които много се радваме. Имаме момиче, което няма още 11 години и вече е с 34 златни медала от международни турнири. Тя на 9 години скочи двоен аксел, а вече е с два тройни скока. Имаме изключително професионален треньорски екип. За миналия сезон състезателите на клуба от най-малките до националния тим имаме 107 медала, от които 51 са на международни турнири- златни”, сподели Демирева.