Двукратната европейската шампионка и двукратна световна вицешампионка по бокс в категория до 54 килограма Стойка Петрова няма намерение да сменя категорията си през 2019 година.

"На този етап аз лично нямам намерение да сменям категорията. Има доста време до олимпийските игри в Токио, може да се променят категориите, много неща може да се случат. Щастлива съм, че успях да се завърна по един доста добър начин на ринга след контузията. Разочарованието идва от това, че имах реален шанс да стана световна шампионка, но загубих финалния мач", каза боксьорката на пресконференция днес.

Петрова днес получи наградата за спортист номер 1 на месец ноември в анкетата на спортните редакции. Тя събра 15 гласа и взима отличието за втори път в кариерата си, а втора с 4 гласа остана бронзовата медалистка от световното първенство по олимпийско карате Ивет Горанова.

"Благодаря за наградата, за мен е чест. Съжалявам, че не успях да взема златен медал, за да може всички да чуем българския химн. Вече осъзнавам, че сребърния медал не е никак малко постижение. Съжалявам, че не бяха повече медалите, защото този отбор жени на България е най-добрият", каза Петрова, която стана втора в света на шампионата на планетата в Индия.

"Положителната емоция от Индия е, че разгледахме Тадж Махал, а отрицателната е изключително мръсния въздух и часовата разлика, която ми е отрази много. Храната също беше много особена", добави националката.

Старши треньорът на женския национален отбор по бокс Фикрет Ереджебов заяви, че това е била изключително успешна година за тима.

"Беше много успешно първенство, но и много тежко. Първите три дни нямахме загуби, а после другите си направиха сметки. Годината е много успешна за българския женски бокс. Съжалявам, че Стойка не можа да стане първа, защото тя е голям спортист и голям човек", каза наставникът.

Женският национален отбор ще се събере на първи лагер за годината на 4 февруари, след което ще участва на турнира за Купа "Странджа". Мъжете започват подготовка през януари.

Стойка Петрова каза още, че не мисли за предстоящата година в момента, тъй като приоритет за нея са "прекрасните празници, които предстоят". /БТА