Майк Тайсън и Джейк Пол ще влязат в историята, когато се срещнат това лято. Железния Майк излиза от пенсия на 20 юли на стадион AT&T в Арлингтън, Тексас, САЩ. Битката между двамата ще бъде санкционирана и ще влезе във визитките на двамата. Тайсън току що ще е навършил 58 г., а съперника му е на 27.

Според ESPN зашеметяващата разлика от 31 години е най-голямата в историята на професионалния бокс, като надминава разликата от 24 години между 49-годишния Арчи Мур и 25-годишния Майк ДиБийз, когато се срещат на 15 март 1963 г. Мур, който е най-дългогодишният световен шампион в лека-тежка категория за всички времена, преодолява натрупаните срещу точки и нокаутира ДиБийз в третия рунд.

Тайсън се надява, че ще успее да направи същото, когато се изправи срещу Пол след два месеца и половина. Техният противоречив двубой, който бе посрещнат с широко възмущение от членовете на боксовото братство, първоначално изглеждаше така, сякаш ще бъде организиран като демонстративен.

В понеделник обаче промоутърската компания на Пол, Most Valuable Promotions, потвърди, че двубоят му с Тайсън ще бъде санкциониран като професионален под егидата на Тексаския департамент за лицензиране и регулиране (TDLR).

„Майк Тайсън и Джейк Пол подписаха договор да се бият един срещу друг с желанието да го направят в санкциониран професионален двубой, който да има категоричен изход“, заяви съоснователят на MVP Накиса Бидариан.

„През последните шест седмици MVP работи с партньорите си, за да удовлетвори изискванията на Тексаския департамент за лицензиране и регулиране (TDLR) за санкциониране на двубоя между Пол и Тайсън, и сме благодарни, че стигнахме до този момент“.

Сблъсъкът в тежка категория ще се проведе в осем двуминутни рунда, като всеки от бойците ще използва 14-градусови ръкавици, но без предпазни средства за главата. Допускат се нокаути, а резултатът ще бъде вписан в професионалните досиета на двамата.

Тайсън не се е състезавал като професионалист от юни 2005 г., когато се оттегли на стола си в края на шестия рунд срещу професионалиста от регионално ниво Кевин Макбрайд. В същото време Пол е активен боксьор с 10 професионални двубоя (9-1) през последните четири години.

TDLR съобщи, че е извършила преглед на Пол и Тайсън, като е оценила досиетата на двамата, както и медицинската им история, преди да одобри про-бойната среща. „Безопасността на участниците, които се състезават на ринга или в октагона, винаги е основна грижа“, заяви TDLR. "Това състезание не е по-различно“.