Николай Николов стана първият българин световен шампион по бразилско жиу-житцу на шампионата на най-голямата и силна световна федерация федерация International Brazilian Jiu Jutsu Federation (IBJJF). 

Шампионатът се провежда в Лас Вегас, където българските представители се поздравиха с успех. Състезателят на столичния клуб „Зенит“ Николай Николов победи на финала в категория до 94 кг представителят на домакините Брат Филипс. Въпреки разкъсаните връзки на дясното рамо Николов се поздрави с успех с явно превъзходство 21:0 точки. 

“В началото на схватката видях, че съперникът ме води с 9:0 и си помислих, че трябва да рискувам, за да наваксвам много точки. Накрая се оказа, че съдиите са се объркали и бяха сложили моите точки на него. Радвам се, че постигнах това, за което дойдох и благодаря на съпругата ми - Силвана Николова, за разбирането и подкрепата. Този успех е наполовина нейн”, каза за Николов през колегите от chicago.bg 

Шампионът поздрави специално шампиона на Европа от тази година – Иво Евгениев, благодарение на когото, Николов е провел пълноценна подготовка. Иво Евгениев е водил добри чуждестранни бойци за спаринги, което е допринесло и за развитието като цяло на спорта в България. Самият Евгениев е постигнал победа в първи кръг и е загубил с две точки разлика от бъдещия световен шампион в неговата категория. 

До финала Николай Николов е постигнал още четири успеха – две по точки, една след контузия на съперника, а в една от срещите противника на Николов не е излязъл. В категорията на Николов е имало общо 25 състезатели. Той се състезава за първи път при лилавите колани в мастърс 2. Като световен шампион, Ники Николов спечели 7 точки за световната ранглиста.

Интересното в случая е, че бразилското жиу-житцу не е единственият спорт, който практикува Николов. До скоро той бе състезател в националният отбор по сумо, а от няколко месеца е национален треньор в този спорт.