Запознаваме ви с българския представител на Supercross 2 Стоян Рашков. 22-годишният мотоциклетист, който кара мотоциклет Yamaha сподели специално за читателите на Gong.bg очакванията си за битката в "Арена Армеец".

Стоян Рашков е първият пилот от България, който стартира в най-големите и престижни суперкрос и мотокрос серии в света – шампионатите на АМА в САЩ. Роденият на 14 май 1994 г. Стоян се състезава от 10-годишен в Българския национален шампионат. 

Участвал е също в Източноевропейския такъв, MX3 и отделни състезания в Европа. От 2014 г. е професионален пилот с дебют 2-ро място в Тенеси и 3-то място в Северна Каролина. 

Миналата година се присъединява към един от най-големите отбори в американските суперкрос и моторос серии – JGRMX. С отбора си има участия в сериите Loretta, Lucas Oil Motocross и Supercross – трите най-престижни състезания в Америка.

"Занимавам се със мотокрос и суперкрос. Имах добър сезон тази година, започнах да се занимавам със суперкрос в САЩ, не се бях занимавал преди това с тази дисциплина. От 10-годишен се занимавам с мотокрос, а в Америка се занимавам и със суперкрос.

"Очаквам да стане едно страхотно състезание в София. Определено има разлика между суперкроса и мотокроса. Мотокросът се провежда на открито на дълги писти, където има и доста прави, където се развива и голяма скорост. Суперкроса е в зали, на стадиони, по-технично трасе е и се изисква доста голяма техника от страна на пилота. Възможността за грешка в суперкроса е по-голяма", коментира младата българска надежда, разказвайки ни за разликата между дисциплините суперкрос и мотокрос.

"В София конкуренцията ще е много голяма, имам шансове за успех, но това са най-добрите пилоти в света, но ще дам всичко от себе си за успеха. Винаги съм щастлив, когато съм в България", допълни Рашков.

Стоян Рашков

източник: личен архив

"В суперкроса не е най-важно моторът ти да бъде най-мощният, не е като при колите, умението на състезателя е най-важният компонент за победата. По-сериозно внимание се обръща на амортисьорите", допълни 22-годишният пилот.

Рашков сподели пред нас как протича подготовката му преди състезание.

"Карам колело, подготвям се с кардио упражнения, след което следва и тренировка с мотора".

"Очаквам да стане едно много хубаво състезание в София, и да зарадвам публиката", завърши позитивно младият пилот. Състезанието в София е на 1 и 2 октомври в зала "Арена Армеец".