Йоан Зарко (Франция, Prima Pramac Racing) спечели състезанието за Голямата награда на Австралия в клас MotoGP, 16-и кръг от Световния шампионат по мотоциклетизъм.

За французина това е първи успех в кариерата след близо седемгодишна кариера в MotoGP, докато неговият съотборник и претендент за титлата Хорхе Мартин (Испания, Prima Pramac Racing) загуби лидерството в последната обиколка.

Мартин беше спечели полпозишън като подобри рекорда за обиколка и нито един състезател на стартовата решетка не можеше да се справи със страхотното темпо на испанеца, но той загуби сцепление във финалните обиколки и пропусна подиума, а Франческо Баная (Италия, Дукати) стигна до второто място.

Зарко измина 27-е обиколки за 40:39.4460 минути, Баная остана на 0.201 секунди. Фабио Ди Джанантонио (Италия, Gresini Racing MotoGP), който няма да остане в тима през следващата година, се нареди трети на 0.477, докато Хорхе Мартин завърши пети след Брад Биндър и вече изостава с 27 точки зад Баная в класирането при пилотите.

"Чувството е хубаво, трудно е да се повярва. "След толкова много състезания най-накрая спечелих, трябва да се възползвам от момента. Искам да заплача, но не в момента", каза Зарко в интервю след състезанието, след като празнува пред феновете със задно салто.

Състезанието се проведе в събота, след като организаторите го замениха със спринта поради прогнозата за лошо време на Филип Айлънд в неделя. За първи път състезанието в MotoGP се мести по програма от Гран При на Нидерландия през 2015 година.

Хорхе Мартин имаше перфектен старт, когато се изстреля от линията и излезе доста извън пистата, което се бореше за позиции в първата обиколка. Той увеличи преднината си пред Биндър до над две секунди в следващите няколко обиколки, докато Баная се смъкна до четвърто място. Ди Джанантонио имаше мечтан старт от шесто място, за да се изкачи до трето и той оказваше натиск върху Биндър, който нямаше скоростта, за да изпревари лидера в състезанието.

Италианецът, който не беше стигал до подиума този сезон, в крайна сметка си проби път зад Биндър, за да се изкачи на второ място девет обиколки преди края, но не успя да задържи преднината си и беше изпреварен от Биндър и Зарко. Мартин караше отпред, но при три обиколки до края той отчаяно търсеше сцепление с гумите си, докато групата от четири преследвачи се приближаваше на близко разстояние и постоянно разменяха позиции.

След това Зарко се изкачи на второ място и видя възможност да изпревари съотборника си, а Баная го последва, оставяйки Мартин да клати глава на мотора.

"Имах добър старт и трябваше да се боря в началото, но след това бях доста бърз. Мартин тотално се отдалечи начело. Пазех гумите. След това се опитах да атакувам и бях изненадан да видя как Мартин има проблеми, така че знаех, че е възможно да спечеля", коментира Зарко.

Малко преди края Ди Джанантонио и Биндър също изпревариха Мартин, оставяйки испанеца да обмисля какво е сгрешил, след като отпадна, докато водеше и в Гран При на Индонезия миналия уикенд.

След 16 старта от началото на сезона Франческо Баная е на върха с 366 точки. Втори е Хорхе Мартин с 339, а третата позиция заема Марко Бедзеки (Италия, Mooney VR46 Racing Team) с 293 точки, който днес остана шести.

Следващият кръг от Световния шампионат по мотоциклетизъм ще се проведе в Тайланд от 27 до 29 октомври. До края на сезона остават още четири състезания.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева