Лука Марини постави нов рекорд за една обиколка в края на втората квалификационна сесия, за да спечели полпозишън за Гран при на Катар в MotoGP на пистата "Лусаил".

В деня, когато рекордът за една обиколка беше подобрен от няколко състезатели в двете квалификации, Фабио Ди Джанантонио от "Грезини Рейсинг" беше първият пилот, който падна под границата от 1:52 минута, а скоро към него се присъедини съотборникът му Алекс Маркес.

Марини беше най-бърз в последната си обиколка с време от 1:51.762 минута и за втори път в кариерата си ще потегли от първа позиция след Гран При на Индонезия миналия месец. Времето на италианеца беше с една секунда по-бързо от предишния рекорд на трасето, но 26-годишният състезател каза, че може да кара и по-бързо.

"Не е перфектно. Всеки път си мислиш, че можеш да направиш нещо повече. Но както и да е, фантастична обиколка. Наистина ми хареса карането днес", каза Марини.

Към него на първия ред ще се присъединят Ди Джанантонио и Алекс Маркес, докато лидерът в шампионата Франческо Баная с "Дукати" ще започне четвърти в стартовата решетка, една позиция пред другия претендент за титлата Хорхе Мартин с "Прамак Рейсинг".

Баная води пред Мартин с 14 точки в класирането при пилотите два кръга до края на сезона в MotoGP - в Катар и Валенсия.