Либърти Медия може да купи MotoGP съвсем скоро. Според информацията, американската компания e на път да финализира придобиването на търговските права на шампионата. Предположенията са, че сделката с Дорна (сегашните собственици) се оценява на близо 4 милиарда евро.

Предположенията са, че може да бъде обявена през следващите дни или малко преди третия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Той се проведе на пистата в Остин в периода 12-14 април.

Разбира се, че ръководителите на Либърти Медия и промоутърът на световните шампионати MotoGP, WSBK и MotoE Дорна Спортс са финализирали сделката още преди седмици.

Намерението и на двете страни е било да я направят официална преди първото Гран при за годината в Катар. По това време са се появили опасенията за намеса на органа на Европейската комисия, който регулира пазара на конкуренцията. Затова този ход е бил замразен.

Струва да се отбележи, че имало случаи, в които една компания е притежавала Формула 1 и Мото GP. Става въпрос за CVC Capital Partners. Базиран в Люксембург инвестиционен фонд беше собственик на правата и на двата топ шампионата на ФИА и ФИМ. През 2006 г. от CVC Capital са били принудени да да продадат MotoGP заради европейските антитръстови органи.