Енеа Бастианини спечели своя втори полпозишън в кариерата в MotoGP, след като триумфира в квалификацията за Гран При на Португалия.

Звяра, както е известен пилотът на Дукати, бе много силен във втората половина на обиколката на „Портимао“, в която бе с повече от десета от секунда по-бърз от съперниците си. Бастианини си гарантира първата позиция на стартовата решетка с време от 1:37.706 и аванс от 0.082 секунди пред Маверик Винялес. 

В средата на финалния си летящ тур пилотът на Априлия имаше аванс от 0.071 пред Бастианини, но силните финални два сектора позволиха на италианеца да спечели полпозишъна. Заедно с него и Винялес на първата редица в спринта по-късно днес и състезанието утре ще се нареди Хорхе Мартин от екипа на Прамак Дукати. Световният вицешампион изостана с 0.106 от победителя в квалификацията.

Вторият ред ще бъде оглавен от световния шампион Франческо Баная, който бе с 0.216 по-бавен от съотборника си Бастианини. Пети и шести ще потеглят Джак Милър (КТМ) и Марко Бедзеки (VR46 Дукати), а от третата редица ще стартират Педро Акоста (Tech3 ГасГас), Марк Маркес (Грезини Дукати) и Фабио Куартараро (Ямаха).

Спринтът за Гран При на Португалия, втори кръг за сезон 2024 в MotoGP, е предвиден за 17:00 часа българско време по-късно днес. Основното състезание на „Портимао“ трябва да започне в 16:00 часа утре.