Eнеа Бастианини (Италия, Дукати) спечели първа победа за сезона, след като триумфира в клас MotoGP за Гран При на Малайзия, 18-и кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта.

Италианецът измина 20-е обиколки за 39:59.1370 минути. Испанецът Алекс Маркес от Грезини Рейсинг остана втори на 1.535 секунди, докато Хорхе Мартин (Испания, Прамак Рейсинг) не успя да намали изоставането от лидера в шампионата Франческо Баная (Италия, Дукати).

Баная завърши трети с пасив от 3.562, докато Мартин, който беше вторият най-бърз в квалификацията, се нареди четвърти на 10.526 секунди, за да изостане с 14 точки зад италианеца в генералното класиране.

Победата е голямо удовлетворение за Бастианини, който счупи рамото си в спринта в първия кръг на сезона в Португалия, а след това пропусна още състезания, след като претърпя операция през септември на лявата ръка и на левия глезен.

25-годишният италианец беше под напрежение за резултати, след като премина към фабричния отбор на Дукати и стана седмият различен състезател, който печели състезание този сезон.

"Изключително съм уморен. Днес дадох 100 процента от себе си. След дълго време без подиум, постигнах тази победа. Семейството и приятелите ми знаят какво трябваше да направя, за да пристигна тук. Това е фантастично", каза Бастианини след успеха.

Италианецът и победителят в съботния спринт Маркес бяха най-бързи още в началото и оставиха други двама претенденти за титлата зад себе си в първата обиколка след сериозно темпо. Четиримата състезатели бързо напреднаха пред основната група, Бастианини увеличи преднината си пред Маркес, докато Мартин се опитваше да изпревари Баная.

Но с напредването на състезанието Мартин беше принуден да отстъпи, докато се опитваше да запази гумите си в ужасяващата жега на пистата "Сепанг", докато Баная изглеждаше доволен да запази третото място.

"Опитах се да намаля разликата с Алекс и Бастианини, наистина се борех. Щастлив съм, че запазих разликата в шампионата", каза Баная.

Фабио Куартараро с Ямаха завърши на пета позиция и развали 25-ия рожден ден на Марко Бедзеки, който остана шести.

В генералното класиране при пилотите начело е Баная с 412 точки, пред Мартин с 398 и Бедзеки (Италия) с 323. 

Последните два старта за сезона в MotoGP са в Катар и във Валенсия.