Състезателят на Прамак Рейсинг – испанецът Хорхе Мартин направи перфектен уикенд в Тайланд, след като спечели и състезанието в клас Мото GP, кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм.

Мартин беше най-бърз в квалификацията за място, след това спечели и спринтовото състезание, а днес взе и трофея в Гран При на Тайланд, за да съкрати преднината на водача в генералното класиране Франческо Баная на 13 точки.

На пистата в Бурирам испанецът завърши първи с време 39:40.045 минути, пред Брад Биндър (Южна Африка) и Баная, който кара за Дукати. Но на Биндър му беше наложено наказание една позиция надолу за превишаване на ограниченията на пистата в последната обиколка.

Иначе времето на южноафриканеца е 0.114 секунди след товa на победителя, а на италианеца Баная – с 0.253 секунди по-слабо. Тримата днес водиха интензивна битка за разпределение на местата в топ 3, след като рано-рано се откъснаха от оставналите. Мартин постави рекорд за обиколка, когато си осигури пол в събота и водеше от началото до финала, като спечели петата си поредна победа в спринта за сезона. Испанецът водеше през по-голямата част от състезанието в неделя, преди да отстъпи преднината четири обиколки преди края.

Развръзката настъпи в предпоследната обиколка, когато Хорхе Мартин видя пространство да направи дръзко изпреварване от вътрешната страна и Биндер нямаше друг избор, освен да сдаде лидерството. След това испанецът удържаше всички атаки и на Биндър, и на Баная, за да мине първи през карирания флаг.

В генералното класиране за световната титла начело е Франческо Баная с 389 точки, пред Мартин с 376 и Марко Бецеки (Италия) с 310. Биндър не успя да скъси кой знае колко дистанцията до топ 3 и заема 4-ата позиция с 249.

 

БТА / Автор: Атанас Василев