Белгия беше един от най-убедителните в първите си мачове отбори и след леката си победа над Панама с 3:0, сега отборът трябва да направи решителната крачка към класирането си за 1/8-финалите на Мондиал 20018 с победа над Тунис.

Дори при успех в мача от група G, който започва в 15 часа, „червените дяволи” ще трябва да чакат поне до неделя, за да бъдат сигурни за класирането си. Англия и Панама играят ден по-късно. Успехи в следващите два дни за англичани и белгийци ще означават класиране и за двете нации на следващата фаза преди да са играли помежду си. А на този етап е трудно да се прецени, дали първото място в групата действително би било предимство за по-нататък.

Ще следим двубоя минута по минута в GONG.BG.

Въпреки статута си на фаворит не само в мача и в групата, а дори в контекста на целия турнир, усещането е, че отборът на Роберто Мартинес все пак се нуждае от известно подобрение. Добрият резултат срещу Панама не прикрива факта, че през първата част в онзи мач белгийският тим разочарова. Бавния старт на мачовете е стар проблем за отбора, който вкара последните си 11 гола на световни първенства през вторите полувремена на срещите.

Все пак хората на Мартинес са с втората най-дълга серия без загуба на турнира. Непобедени в 20 срещи, те отстъпват само на Испания, а в тази серия вкараха 67 гола, средно повече от три на мач.

Тунис затвърди репутацията си на отбор, труден за побеждаване в първия си мач срещу Англия. Късният гол, с който „орлите на Картаген” загубиха крилете си в този мач, е труден за преглъщане, но феновете на тима трябва да са останали още по-недоволни от липсата на атакуваща амбиция от отбора им. Срещу Англия Тунис се възползва от съмнителна дузпа и от някои фрапантни пропуски на съперника и дори всичко това се оказа недостатъчно поне за точка.

Загуба от Белгия вероятно ще изхвърли състава зад борда, а след лошия край на предишната среща, дори равенството няма да е достатъчно добър резултат. Да излезе да търси победата срещу един от най-талантливите отбори на турнира за африканския състав може да се окаже самоубийствена грешка. За Тунис победите на световни първенства винаги са идвали трудно. Тимът е без успех вече в 12 мача на най-големия форум, като за последно спечели през 1978-а.

Всъщност единственият тим, който е минал през по-дълга серия без успех на световни първенства, е Южна Корея – 14 срещи от 1954 до 1998-а. В Тунис не биха искали изравняването на този рекорд, но точно това е перспективата, след като жребият ги запрати в една от най-трудните групи.