Северна Ирландия планира да поиска финасова компенсация от ФИФА заради съдийската грешка, станала причина за отпадането на отбора в баражите за Световното първенство в Русия догодина, съобщи порталът belfast live.

Както е известно, Северна Ирландия отпадна след 0:1 и 0:0 от Швейцария, но поражението в първата среща дойде от грешно отсъдена дузпа от румънския съдия Овидиу Хацеган, който посочи бялата точка след като топката се удари в рамото на Кори Евънс.

Идеята на хората във Ирландската футболна асоциация (ИФА) е да използват прецедента от съседите от Република Ирландия, които получиха 5 милиона евро компенсация, след като в бараж срещу Франция съдиите позволиха на Тиери Анри да вкара гол с ръка и така да класира петлите. В Белфаст се изчислили, че пропускането на Световното първенство заради фалшивата дузпа ще струва на федерацията 7 милиона паунда.

"Планираме разговор с ФИФА тази седмица. Не изключваме варианта да подадем официална жалба, даже по-скоро може да се каже, че ще го направим, коментират хора от Борда на ИФА пред изданието.

"Да загубим бараж в два мача след такова скандално решение наистина може да убие всяка мечта и вяра. Просто сме като посечени със саби, обясни настроението в съблекалнята левият защитник на Северна Ирландия Крис Брънт./БТА