Сенегал бе един от двата последни отбори, които се сбогуваха с Мондиал 2018 още в груповата фаза. Африканците бяха част от последната група Н, а в последния си мач загубиха от Колумбия с 0:1. В другата среща от последната група Япония загуби минимално от Полша. След тези резултати „самураите” и Сенегал завършиха с абсолютно еднакви показатели, но напред продължи отбора на Япония, заради правилото за „феърплей”. То гласи, че ако всички показатели са равни, то на последно място се гледат получените картони по време на мачовете. Така, Сенегал финишира трети с шест картона и четири точки, докато Япония завърши на второто място с четири пункта, но четири картона.

От африканската федерация изразиха възмущението си, че са наказани за феърплей, а всъщност японците не са играли по такъв начин. След като разбраха резултата на срещата Колумбия-Сенегал, японците започнаха да играят на по-слабо от тренировъчно темпо срещу Полша, макар да губеха с 0:1. Азиатците не атакуваха опонента по никакъв начин, а поляците също не търсеха атаките, след като така и така бяха аут от Мондиала.

„В следващите издания е хубаво ФИФА да преразгледа регламента си. ФИФА въведе нова система, която да ограничи нарушенията, но така ли се решава проблемът? Какво беше това накрая на мача Полша-Япония? Двата отбора не се докосваха, не играеха да променят резултата по никакъв начин. Това не е никакъв феърплей. Трябва да се въведе правило, което да наказват играчи, треньори и отбори заради подобно поведение”, гласи становището на пресаташето на сенегалската футболна федерация Кара Тиун.

Футболният съюз информира, че е изпратил две съобщения до ФИФА в петък. Едното е свързано с критериите за феърплея, а другото е за стандарта на отсъжданията по време на загубата от Колумбия.

„Федерацията вярва, че Япония отказа да играе, след като разбра, че Колумбия е отбелязал гол срещу Сенегал. Това не отговаря на етиката на футболната игра. Сенегалската футболна федерация е в шок, че селекционерът на Япония отказа да отрече това. След края на срещата, той заяви на пресконференцията, че е взел решение да контролира резултата в мача, опазвайки само един гол пасив на отбора му. Федерацията отказва да приеме, че това, което Япония показа е феърплей”, гласи съобщението на СФС.