Селекционерът на сенегалския национален отбор по футбол Алиу Сисе прие за справедливо отпадането на страната си заради по-лошия дисциплинарен рекорд и трезво обяви, че тимът му не е заслужавал да се класира за фазата на елиминациите.

Сенегалците загубиха с 0:1 решителния си мач срещу Колумбия, докато Япония стори същото от вече отпадналия тим на Полша. Така поради абсолютното равенство при точките, головата разлика, отбелязаните голове и директния сблъсък (завършил 2:2) напред се класираха азиатците заради по-малкото си жълти картони, натрупани в груповата фаза. „Самураите” бяха декорирани само 4 пъти, докато Сенегал получи 6 жълти картона.

Феър плей постижението за първи път се приложи като метод за определяне на класиране в световни финали, а Алиу Сисе нямаше нищо против неговият отбор да се окаже от губещата страна. „Сенегал не се класира за осминафиналите, защото не го заслужаваше”, заключи специалистът. „Това е едно от правилата в турнира. Трябва да го уважим. Предпочитахме да ни бяха елиминирали по друг начин.”

„Бяхме напълно отдадени на мисията си в Мондиал 2018, затова може би и получихме толкова много жълти картони”, допълни Сисе.